Strokovnjaki: Desetinam britanskih gledališč grozi rušenje

Avtor: STA

Kulturna dediščina Združenega kraljestva je ogrožena, če ne bo bistvenega premika pri ohranjanju gledaliških stavb, je pokazala študija, po kateri bi lahko izgubili več deset institucij. V letnem registru Theatres at Risk so kot takšne našteli 30 stavb po Angliji, Škotski in Walesu.


Foto: Pixabay

Za zgradbe v registru, ki ga pregleduje javni nacionalni svetovalni organ za gledališča Theatres Trust, predvidevajo, da bi jih lahko porušili ali predelali kljub temu, da bi z obnovo lahko imele prihodnost.

Theatres Trust je zato pozval prebivalce, naj poskušajo prepričati lokalne oblasti, da bi investirale vanje. Predstavnik tega organa, igralec in glasbenik Gary Kemp, je prepričan, da bi s podporo veliko britanskih gledališč in kulturnih stavb lahko ohranili. "S pravo stopnjo podpore in strokovnim znanjem, ki ga nudi Theatrs Trust, imajo vse potencial, da bi jih skupnosti obnovile in ohranile za prihodnje generacije."

Ena takšnih zgradb je The Burnley Empire, ki je zaprta od leta 1995. Odprli so jo leta 1894, leta 1911 pa jo je preoblikoval arhitekt Bertie Crewe. V njej so gostili od iluzionista Harryja Houdinija do frontmana skupine Mötorhead Lemmyja Kilmistra, ko je bil še član zasedbe Rockin' Vickers.

Decembra 2018 je stavbo prevzel Burnley Empire Theatre Trust. Kupil jo je od rodbine Lancaster in začel dolg proces obnove. Načrtujejo postopno prenovo lokacije, ki lahko traja več kot desetletje.

Seznam ogroženih stavb so vzpostavili leta 2006. Od 176 gledališč, ki so jih uvrstili v register, so jih 78 ponovno odprli ali prenovili.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/strokovnjaki-desetinam-britanskih-gledalisc-grozi-rusenje