Mariborska Drama na oder postavila Molierovo Šole za žene

Avtor: STA

Ansambel Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek v Stari dvorani premierno uprizoril komedijo zagotovo najslavnejšega evropskega komediografa vseh časov Jean-Baptista Poquelia Moliera Šola za žene. Režijo podpisuje Ajda Valcl.


Foto: Damjan Švarc

Moliere je bil otrok zlate dobe klasicističnega gledališča v Franciji, ki ji je vladal sončni kralj Ludvik XIV. Njegovo delo predstavlja vrh francoske klasicistične komedije. Priljubljen na dvoru si je pridobil kraljevo naklonjenost in finančno podporo, kar je njegovi gledališki skupini omogočilo, da je začela delovati kot prvo stalno poklicno gledališče, pozneje poimenovano Comedie-francaise.

K takšnemu statusu je največ prispeval prav izjemen uspeh komedije Šola za žene, v kateri varuh Arnolf skriva in v nevednosti zadržuje varovanko Agnes, da bi jo pripravil za svojo ženo. Vendar pa se dekle že v prvem trenutku prostosti zaljubi v mladega Horacija.

Šola za žene je že ob premieri izzvala škandal. Klerikalni moralisti so se močno zgražali, a občinstvo, tudi kralj, je neizmerno uživalo. Ta komedija velja nasploh za enega največjih uspehov v zgodovini komediografije.

"Čeprav je precej vidikov Arnolfa vezanih na 17. stoletje, je njegovo bistvo, šovinistična mentaliteta, žal zelo dobro preživela skoraj 400 let. Njegove besede še vedno lahko poslušam na cesti, v medijih, na njegovo miselnost še vedno naletim, pogosto tudi na mestih, kjer je ne bi pričakovala," je povedala Ajda Valcl, ki v novi uprizoritvi mariborskega gledališča pod drobnogled postavlja večno zavozlane odnose med spoloma.

V predstavi igrajo Vladimir Vlaškalić, Ana Urbanc, Petja Labović, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Ivica Knez in Bojan Maroševič.

Prevod podpisuje Primož Vitez, dramaturginja je Simona Hamer, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Urška Recer, za glasbo pa je poskrbela Polona Janežič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-na-oder-postavila-molierovo-sole-za-zene