V Španskih borcih dvojni plesni večer

Avtor: STA

V Centru kulture Španski borci bo drevi ob 19. uri v sklopu festivala Plesna Vesna na sporedu plesna predstava Panove piščali in papirologija koreografke Ingrid Berger Myhre in skladatelja Lasseja Passageja. Ob 20. uri ji bo v mali dvorani centra sledila premiera predstave Bili smo...bomo avtorjev Katje Kolarič in Andreja Supančiča.


Foto: Arhiv CK Španski borci

V moščanskem centru kulture bo drevi v sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španskih borcih v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo, gostovala plesna predstava Panove piščali in papirologija. Koreografinja Ingrid Berger Myhre in skladatelj Lasse Passage v svojem duetu igrivo preučujeta razmerja med plesom in glasbo ter s partiturami postavljata strukturo nad spretnost, metodo nad popuščanje, so sporočili iz Španskih borcev.

Naslov predstave namiguje na kontrast med sočnim in suhim: Panove piščali so igrive in strastne, papirologija pa se nanaša na notacijo in zveni birokratsko. Prehajanje iz ene teh skrajnosti v drugo bo ponudilo nov pogled na utrjene konvencije o navezi skladatelj-koreograf. Za luč bo poskrbel Edwin van Steenbergen, kostume je oblikovala Min Li.

Predstava, ki sodi tudi v program festivala Bobri, je koprodukcija Dansateliers Rotterdam iz Nizozemske, Black Box Teater iz Norveške, CSC Bassano Del Grappa iz Italije in WP Zimmer iz Belgije, pod produkcijo gostovanja pa sta podpisana zavoda EN-KNAP in EMANAT s podporo Aerowaves in programa Ustvarjalna Evropa.

Dvojni plesni večer pa bo zaokrožila še premiera koprodukcijske predstave zavoda EN-KNAP in Katje Kolarič z naslovom Bili smo...bomo v mali dvorani Španskih borcev. Ustvarjalca predstave, plesalka Katja Kolarič in oblikovalec zvoka, glasbenik in glasbeni producent Andrej Supančič v predstavi skozi gib in zvok odgovarjata na vprašanja o absolutnosti stvarstva in ponovni senzibilizaciji meje jaza.

"Iščeta njuni samopodobi v razmerju do sveta onkraj praga zavesti, zlite z vsakdanjim okoljem in vedenjskimi situacijami. Iščeta predbesedne pomene vesolja, ki jih utelešata in živita. Postavljata enačbo stvarstva v čas in prostor gledalca," piše v napovedi.

Katja Kolarič se je po končani osnovni šoli vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, svoj študij pa nadaljuje na Akademiji za ples v Ljubljani, kjer se uči vseh plesnih zvrsti.

Andrej Supančič je ustvarjalec z večletnimi izkušnjami s področja televizijske, filmske ter glasbene umetnosti. Je samouk multiinstrumentalist ter ustvarjalec alternativne elektronske ter rock glasbe. Med drugim je ustvarjal tudi glasbo v podporo umetniškim instalacijam.

Ponovitev predstave Bili smo...bomo bo na sporedu v petek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-dvojni-plesni-vecer