Režiser Jaša Koceli v nacionalnem gledališču v Litvi postavlja na oder véliki mit o Elektri

Avtor: Neja Petek, Jolanta Garnytė-Jadkauskienė

Jaša Koceli Kaunasu s slovenskimi soustvarjalci in litovskim ansamblom pripravlja eno osrednjih predstav ob 100. obletnici gledališča. Premiera bo 25. marca 2020, festivalska pot kaunaške Elektre pa je že začrtana.


Foto: Arhiv Production Jasa Koceli Theatre Director

Iz Slovenije do Cipra in Litve z dramsko dediščino starogrške antike

Ista ekipa je to poletje z Evripidovimi Trojankami SNG Nova Gorica otvorila Mednarodni festival antičnega gledališča na Cipru in prepričala žirijo, da je med več kot 50 uprizoritvami za odprtje izbrala prav slovensko. Elektra predstavlja nadaljevanje umetniškega dialoga režiserja Jaše Kocelija in njegove stalne ekipe slovenskih sodelavcev z dramsko zapuščino Starih Grkov. Elektra je ena najvznemirljivejših person antične dramatike. Njena krvava mikenska dinastija je zibel civilizacije celinske Evrope. To je ženska, ki se mora soočiti, da je mati Klitajmnestra s pomočjo ljubimca Ajgista ubila očeta, slavnega kralja in vojščaka Agamemnona, potem ko se je po 10 letih vrnil iz Trojanske vojne. Elektra leta in leta čaka nab rata Oresta, da bosta skupaj lahko maščevala očetovo smrt. “Ženska linija je v tej dinastiji izrazito močna in še zdaleč ne pasivna. Elektra in njena mama sta si bližje, kot si mislimo. V ključnih trenutkih prevzameta usodo v svoje roke, četudi na lastno škodo.” pripoveduje Koceli. Za litovsko postavitev je Koceli napisal svežo adaptacijo na podlagi dram Sofoklesa, Ajshila, Evripida in Huga von Hofmannstahla. Premiera bo 25. marca na velikem odru nacionalnega gledališča v Kaunasu, ki ima najsodobnejšo tehnologijo na Baltiku in mu Litvanci priznavajo poseben status, saj si močno prizadeva za izobraževanje svoje publike in mladih generacij gledaliških ustvarjalcev.  

 

Gledališče Jaše Kocelija odstira paralelno zgodovino skozi oči žensk

Jašo Kocelija intrigirajo močni ženski liki, za katere pravi, da pišejo vzporedno zgodovino, ki jo želi odstirati pred očmi gledalcev. Različni avtorji so skozi zgodovino podajali različne interpretacije lika Elektre, odkrivali so njene vedno nove psihološke vzvode in Kocelija je zanimalo prav to spreminjanje pogleda na žensko skozi čas. “Na zgodbo o maščevanju sem želel pogledati skozi žensko perspektivo. Ne samo na razvoj njene misli, ampak predvsem odločitve za akcijo. Tako bo zbor postala skupina Elektrinih sovrstnic, ki so skupaj z njo zaprte za zidovi kraljeve palače. Šlo bo za medgeneracijski prerez usode, za dušeče čakanje, premislek o tem, kako prerezati vzvode moči, ki jih držijo moški in prevzeti pobudo, pa čeprav bo potrebno zato plačati visoko ceno. Ni resničnih sprememb brez resničnih žrtev.” pripoveduje režiser eden najvidnejših slovenskih režiserjev svoje generacije.   

 

Zaradi velikega zanimanja je festivalska pot Elektre že začrtana in vstopnice že v prodaji  

Elektra bo na velikem odru Litovskega narodnega gledališča v Kaunasu zaživela to pomlad in poleti začela že svojo festivalsko pot, najprej na mednarodnem gledališkem festivalu v Klaipedi. Elektro s Kocelijem ustvarjajo stalni sodelavci skladatelj Miha Petric, kostumografinja Branka Pavlič, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, koreografinja Tajda Podobnik, fotografinja Mankica Kranjec in oblikovalec svetlobe David Andrej Francky. V Elektri bodo nastopili člani igralskega ansambla gledališča: Greta Šepliakovaitė (Elektra), Jūratė Onaitytė (Leda), Daiva Rudokaitė (Klitajmnestra), Tomas Erbrėderis (Ajgist), Ričardas Vitkaitis (Agamemnon), Povilas Jatkevičius (Orest), Deividas Breivė (Pilad),  Kamilė Lebedytė, Jurgita Maskoliūnaitė, Saulė Sakalauskaitė, Ieva Stašelytė, Aistė Zabotkaitė in Roberta Sirgedaitė (Zbor).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/reziser-jasa-koceli-v-nacionalnem-gledaliscu-v-litvi-postavlja-na-oder-veliki-mit-o-elektri