V SNG Maribor gostovanje madžarskega gledališča

Avtor: STA

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor nocoj gostuje Madžarsko narodno gledališče iz Budimpešte z uprizoritvijo Rocco in njegovi bratje. Predstavo, ki je nastala po filmski predlogi Luchina Viscontija iz leta 1960, je režiral Attila Vidnyanszky.


Foto: eorifoto

Viscontijev film Rocco in njegovi bratje, za katerega je režiser dobil navdih v eni od zgodb v romanu Giovannija Testorija Il ponte della Ghisolfa, osvetljuje življenje italijanskih migrantov z juga države v Milanu na severu. V filmu so med drugimi zaigrali Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot in Claudia Cardinale.

Gledališka različica je bila v Madžarskem narodnem gledališču iz Budimpešte premierno uprizorjena septembra lani. Sreča, materialna preskrbljenost in kariera so tisto, k čemur stremi pet bratov Parondi: Vincenzo, Simone, Rocco, Ciro in Luca. Po očetovi smrti, nekje v zgodnjih 50. letih minulega stoletja, se odločijo, da se bodo skupaj z mamo preselili iz svoje rodne vasi na jugu Italije v Milano, ki je v obdobju razcveta. Pot družine je zaznamovana s selitvijo v mesto, s kljubovanjem usodi in upanjem po vrnitvi v rodno vas, so zapisali v omenjenem gledališču.

Režiser Vidnyanszky je želel prikazati sile, ki poskušajo premostiti vrzel med nedolžnostjo podeželskega življenja in izzivi mestnega življenja. "Kaj jih sili v opuščanje te nedolžnosti, je to sploh nujno? Odgovor nosi Rocco Parondi, ki nadomesti svojega brata v boksarskem ringu in s svojimi človeškimi lastnostmi postane pravi borec," je zapisal.

Družinske vezi, boj za preživetje, boks in trening, romantične ljubezni, medsebojna bratska ljubezen, neizogibno rivalstvo in ne nazadnje njihovo domotožje so gonilo drame, ki njihovo zgodbo dela univerzalno. Odločitve, tako pravilne kot napačne, ki so se sklepale na mestnih ulicah, bodo vodile v odtujenost in posledično povzročile razpad družine; nekateri bodo našli izpolnitev v mestu, drugi pa bodo našli pot nazaj v domačo vas, so sporočili iz SNG Maribor.

V vlogi Rocca je igralec Nandor Berettyan, ostale brate igrajo Sandor Berettyan, Roland Bordas, Martin Meszaros in Akos Haszon. V ostalih vlogah so Ildiko Bansagi, Dorottya Udvaros, Auguszta Toth, Adam Schnell, Jozsef Varga, Agnes Barta, Kinga Katona, Peter Herczegh, Mark Nagy, Laszlo Szabo Sebestyen, Doman Szep in Johanna Nagy.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-maribor-gostovanje-madzarskega-gledalisca