Festival Bobri tokrat o povezovanju umetnosti in tehnologije

Avtor: STA

Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, namenjen najmlajšemu občinstvu, se bo v 12. izdaji osredotočil na vprašanje povezovanja umetnosti z znanostjo in tehnologijo. Cilj organizatorjev je spodbuditi kreativno uporabo tehnologije v umetnosti. Festival bo najdaljši doslej, potekal bo od 18. januarja do 8. februarja.


Na programu bodo gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, ki delujejo v Ljubljani in širše. Obiskovalci se jih bodo lahko udeležili tudi v Domžalah in Sežani, kamor bodo Bobri segli tudi letos.

Najdaljši festival doslej je povezal tudi največ producentov. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki je izvršni producent Bobrov, jih bo sodelovalo 77.

Na sporedu bodo tako prireditve, ki so že na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kot novosti in dogodki, pripravljeni posebej za Bobre, saj je festival po njegovih besedah tudi sam postal producent. Večinoma gradijo na sodobni tehnologiji ali pa so vsebinsko povezane s temami iz znanstvenega sveta. "Naš cilj je spodbujati kreativno uporabo tehnologije kot podaljšek umetnosti," je povedal Mihelič Syed.

Festival bo 18. januarja v SMG odprl družinski mijauzikl Obuti maček v režiji Vita Tauferja, za zaključek na slovenski kulturni praznik pa bodo v Centru urbane kulture Kino Šiška premierno uprizorili predstavo Nebo nad menoj v režiji Tina Grabnarja. Uprizoritev nastaja v sodelovanju SMG, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Univerze v Ljubljani in Kina Šiška.

Mednarodno razsežnost bodo festivalu dale stvaritve iz drugih držav - iz Avstrije plesna predstava Sinovi ob podpori Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani, z Nizozemske plesna predstava Panove piščali in papirologija, ki jo bodo izvedli v sodelovanju z zavodoma EN-KNAP in Emanat, iz Ukrajine pa koncert urbane etno skupine Dakh Daughters, ki bo hkrati del festivala Ment.

Znotraj festivala bodo potekali tudi nekateri posebni projekti, kot je projekt Bobrove mlade oči, ki med osnovnošolci vzgaja analitično in kritično vrednotenje predstav. Novost pa bo niz strokovnih srečanj in pogovorov za starše. Kot je povedala vodja programa Tadeja Pungerčar, je dogodkov, s katerimi na pomen in vpliv kakovostne umetnostne vzgoje opozarjajo učitelje in mentorje, veliko, ne pa tudi za starše. Na srečanju 1. februarja bo psihologinja Martina Peštaj spregovorila o tem, kako pomembno je načrtovati in skrbno izbirati kakovostne kulturne vsebine, primerne starostni skupini.

Ustanovitelj festivala je Mestna občina Ljubljana, ki prispeva tudi glavnino sredstev. Prireditve so brezplačne, nanje pa je mogoče le z vstopnicami, ki jih bodo delili 11. januarja v Festivalni dvorani. Poskusno jih bodo nekaj razdelili tudi prek spleta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-bobri-tokrat-o-povezovanju-umetnosti-in-tehnologije