V CD velika gledališka koprodukcija po motivih del Yuvala Noaha Hararija

Avtor: STA

V Cankarjevem domu bodo konec januarja premierno uprizorili veliko gledališko koprodukcijo 2020, nastalo po motivih besedil izraelskega pisatelja, zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija. Avtor koncepta in režiser predstave je Ivica Buljan, koproducenti so SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko in CD.


Foto: Arhiv MGL

Predstava z naslovom 2020 nastaja po motivih vseh treh Hararijevih knjig, ki so prevedene tudi v slovenščino: Sapiens - kratka zgodovina človeštva, Homo Deus - kratka zgodovina prihodnosti in 21 nasvetov za 21. stoletje. Doktorand Oxfordske univerze in profesor svetovne zgodovine v Jeruzalemu je v nekaj letih postal eden najvplivnejših intelektualcev na svetu.

"Neafektirani pripovedovalec, stroj za evociranje poante, ki oborožen z ledenim sarkazmom elektrificira spletne množice s svojimi TEDx predavanji, v katerih napoveduje izumrtje homo sapiensa v treh stoletjih ali vznik novega fašizma, dopingiranega z našimi digitalnimi navadami," so zapisali pripravljavci predstave.

Njegove knjige so najbolje prodajani eseji na svetu, številka že presega sedem milijonov izvodov. Guardian ta fenomen imenuje dokončen preboj intelektualne literature med širše občinstvo, ki išče odgovore na krizo našega nemirnega časa.

Antihararijevci mu zamerijo, da se izogiba političnemu govoru in da je postal idol mogočnežev iz Silicijeve doline, rock zvezdnik, ki ga Bill Gates, Mark Zuckerberg ali Barack Obama doživljajo kot guruja. Pravijo, da njegovi eseji niso nič drugega kot novodobna filozofija, ki se nagiba k individualistični poppsihologiji. Popolno za elite, ki si ne želijo, da bi se ljudje kolektivno organizirali in postavili pod vprašaj dominantne sisteme.

New York Times piše, da je pesimističen hararijevski scenarij vendarle kritičen do elit - demokracija v krizi je na milost in nemilost prepuščena tistim, ki manipulirajo z velikimi bazami podatkov, povezanimi z nezavednim volivcev, še piše v sporočilu za javnost.

Buljanova predstava bo po napovedih v slogu znanstvenega kabareta raziskovala različne vidike Hararijevega fenomena z igralsko ekipo, v kateri bodo Marko Mandić, Jurij Zrnec, Zvezdana Mlakar, Jette Ostan Vejrup, Jure Henigman, Matej Puc, Nina Ivanišin, Mojca Funkl, Iva Babić, Timon Šturbej, Matej Zemljič in Benjamin Krnetić.

Dramaturginja je Petra Pogorevc, scenografa sta Karmen Klučar in Buljan, kostumografinja je Ana Savić Gecan, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar. Koreograf predstave je umetnik iz Burkine Fasa Ahmed Soura, avtor videa Vanja Černjul, svetlobo oblikuje Sonda.

Premiera bo 25. januarja v Gallusovi dvorani CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-velika-gledaliska-koprodukcija-po-motivih-del-yuvala-noaha-hararija