Koreografa Jan Rozman in Rita Gobi na dvojnem plesnem večeru

Avtor: STA

V Centru kulture Španski borci bo drevi ob 20. uri na sporedu dvojni plesni večer, ki ga sestavljata nagrajena koreografija Volitant madžarske koreografije Rite Gobi in performans slovenskega koreografa Jana Rozmana z naslovom Predmetenje. Predstavljeno bo grajenje na vmesnih prostorih in moč minimalizma v gledališču.


Foto: Arhiv CK Španski borci

Dvojni plesni večer sodi v okvir celoletnega festivala Plesna Vesna in abonmaja Transferzala.

Predstava Volitant je predstavitev moči minimalizma v gledališču, v kateri zvočna pokrajina, sestavljena iz Morsejeve kode, in solo plesna uprizoritev avtorice Rite Gobi skupaj vodita do polne uprizoritvene izkušnje. Odlikuje jo z energijo nabita, a hkrati senzibilna izvedba brez mašil in premorov, v nenehnem prehajanju iz ene v drugo pojavno obliko. Predstava je leta 2017 prejela posebno nagrado na festivalu v Valenciji in nagrado za najboljšo izvedbo na festivalu INFANT 2018 v Novem Sadu. Istega leta je bila uvrščena med najboljših dvajset predstav mednarodne plesne mreže Aerowaves.

Oblikovalec zvoka David Szego je za zvočno pokrajino združil Morsejevo abecedo ter akustična in električna zvočna ozadja, ki služijo kot izhodišča za plesno uprizoritev. Za kostumografijo je zaslužna Judit Sinkovics, kreativna producentka je Agnes Bakk.

V svojem performansu se koreograf, performer in improvizator Jan Rozman sooči s stvarmi - s predmeti, ki ga obkrožajo, pa tudi z občutki in idejami, ki jih ti predmeti sprožajo. Predmetenje je nagonski odziv na svet stvari, v katerem živimo. Je premeten in ljubi reči. Gledališki oder postane prostor stika med živo in neživo materijo; okolje, v katerem stvari lahko vzpostavljajo odnose, komunicirajo in soobstajajo - ter ob tem morda razkrijejo tudi svojo drugo plat.

Predstava gradi na vmesnih prostorih: med objektom in subjektom, med obstojem, spekulativnim obstojem in neobstojem, nedejavnostjo in delovanjem, nasičenostjo, umirjenostjo in praznino, svetlobo, mrakom in temo, med vsakodnevnim, skrivnostnim in poetičnim, kot tudi med posameznimi prisotnimi telesi.

Dramaturginja je Julia Keren Turbahn, kostum podpisuje Kiss the Future.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koreografa-jan-rozman-in-rita-gobi-na-dvojnem-plesnem-veceru