Pred prazniki na novogoriškem odru muzikal Zadnjih pet let

Avtor: STA

V sredo bo na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica prva slovenska uprizoritev muzikala Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Predstava je koprodukcija novogoriškega gledališča s Slovenskim stalnim gledališčem (SSG) Trst, kjer je bilo delo premierno predstavljeno letošnjega februarja in ga je občinstvo dobro sprejelo.


Foto: Luca Quaia

Romantični muzikal z grenkim priokusom predstavlja petletno ljubezensko zgodbo med mladim, obetavnim in nadarjenim judovskim pisateljem Jamiejem Wellersteinom ter nadobudno igralko Cathy Hiatt, ki se je iz predmestja preselila v New York, da bi doživela slavo. Medtem ko on zaslovi že z romanesknim prvencem, ima ona več težav z uveljavitvijo. To pa seveda ni edina razlika med njima, ki ju vleče narazen, je na današnji novinarski konferenci zgodbo povzela režiserka Jasmin Kovic.

Romanco protagonistov, ki ju igrata Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič Finžgar, gledalci skoraj v celoti spremljajo skozi popevke in glasbene točke. Njegova zgodba poteka od začetka romantičnega odnosa do konca zakona s Cathy, njena pa poteka v nasprotni smeri. Vendar sta igralca ves čas na odru, njuna pripoved pa se na koncu združi v skupni točki, ko Jamie zaprosi Cathy za roko.

"Vsak song, ki je na odru izvajan v živo, je zgodba zase," je povedala tiskovna predstavnica tržaškega gledališča Rossana Paliaga. Način pripovedovanja zgodbe pa omogoča, da gledalci sami primerjajo dogodke in osebne izpovedi moškega in ženske med seboj.

Prav zaradi glasbe sta gledališči tokrat združili moči z Glasbeno matico iz Trsta. Šest glasbenikov se je povezalo v neobičajno glasbeno zasedbo, ki pušča zelo poseben zvočni odtis, je še prepričana Jasmin Kovic.

Patrizia Jurinčič Finžgar pa je poudarila, da Zadnjih pet let ni običajen muzikal, saj ne gre le za šov, ki bi gledalce zaslepil na koncu pa pustil ravnodušne. Čeprav zgodba ni postavljena v božični čas, pa je zanj muzikal še kako primeren, je bila še prepričana igralka.

Prevajalec dela je Janez Usenik, glasbena vodja predstave Andrejka Možina, scenografinja in kostumografinja pa Giulia Belle. Glasbo bodo v živo izvajali Sebastiano Frattini, Irene Ferro Casagrande, Andrejka Možina, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Ammatruda in Mariano Bulligan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pred-prazniki-na-novogoriskem-odru-muzikal-zadnjih-pet-let