Severjevi nagradi za dosežke v poklicnih gledališčih Nini Ivanišin in Ani Urbanc

Avtor: STA

Severjevi nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih gresta letos v roke Nine Ivanišin in Ane Urbanc. Nagrado za stvaritev študenta dramske igre sta si prislužila Lara Wolf Završnik in Gal Oblak. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa bo na nocojšnji podelitvi v Škofji Loki prejel Anže Zupanc.


Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

Dobitnike prestižnih nagrad, ki jih že 49 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlogov iz lanske in predlanske gledališke sezone izbrala strokovna žirija. Predsedovala ji je igralka Silva Čušin, člani pa so bili igralka Nataša Barbara Gračner, dramaturginji Diana Koloini in Tea Rogelj ter igralec in režiser Jaša Jamnik.

Ani Urbanc, ki je članica umetniškega ansambla Drame SNG Maribor, so Severjevo nagrado dodelili za pet vlog, ki jih je v zadnjih dveh letih oblikovala v matičnem gledališču. Gre za vloge Veronique Houille v konverzacijski komediji Bog masakra, Antigone v Ojdipu v Kolonu, Karoline v igri Kazimir in Karolina, Blanke v odrski priredbi filma Popolni tujci ter Elizabeth Proctor v Lovu na čarovnice.

"Ana Urbanc se je v vseh navedenih vlogah, kljub njihovi žanrski in slogovni raznolikosti, izkazala kot zanesljiva interpretka z močno odrsko prezenco. Njene kreacije so izčiščene, tudi zapletene psihološke nagibe in stanja zna podati enostavno, naravno, lahkotno. Z minimalistično, a naglašeno igro, dodelano dikcijo in izostrenim občutkom za ritem ter s širokim interpretativnim razponom vedno znova dokazuje, da sodi v sam vrh slovenskega igralstva," je v obrazložitvi zapisala žirija.

Nini Ivanišin pa je žirija nagrado dodelila za štiri vloge, ki jih je ustvarila v SNG Drama Ljubljana, in eno v Anton Podbevšek Teatru. To so vloge Lojzke v Hlapcih, Agate Schwarzkobler v odrski postavitvi romana Visoška kronika, Nežke v komediji Ta veseli dan ali Matiček se ženi ter vloga Ž v sodobni drami Pljuča. V dramatizaciji romana Demian pa je "skupaj s soigralcem spontano, brez podčrtavanja, z nekakšno naravnostjo, odigrala zahtevne naloge menjavanja vlog, likov in spola".

Kot je zapisala žirija, je Nina Ivanišin igralka nenavadne senzibilnosti in izjemne izraznosti. "V zadnjih dveh letih je ustvarila niz vlog, s katerimi je presegla svoje dosedanje kvalitete in izpričala silovit razcvet ustvarjalne moči zrele igralske umetnice," je izpostavila strokovna žirija.

Anže Zupanc iz KUD Franc Kotar Trzin bo nagrado za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču prejel za vlogo v uprizoritvi Blaznost igre. "Z natančnostjo in izbrušeno dikcijo ter neverjetnim občutkom za telesnost ter z občutkom za mimikrijo in detajl, z ritmično natančnimi preskoki ter z odrsko karizmo preprosto navduši," je zapisala žirija in izpostavila, da na odru pokaže presenetljiv diapazon in uvid v stanje človeške duše.

Lara Wolf Završnik in Gal Oblak sta si študentsko Severjevo nagrado prislužila za vlogi Norca in Kralja Leara v istoimenski Shakespearovi drami. Kot je izpostavila žirija, je Wolf Završnikova znala poosebiti enigmatičnost Norca. Z gibom in mimiko ter lahkotnostjo podajanja besedila je ustvarila vtis suverene virtuoznosti. Oblak pa se zahtevne in kompleksne vloge Kralja Leara loteva scela. V svoji interpretaciji je prepričljiv, psihološko utemeljen in izrazno zelo močan.

Severjeve nagrade, ki so med igralci zelo cenjene, bodo nagrajenci prejeli na drevišnji slovesnosti, ki se bo na Loškem odru začela ob 18. uri. Nagrade Sklad Staneta Severja in škofjeloška izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti tradicionalno podeljujeta v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred svojo smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/severjevi-nagradi-za-dosezke-v-poklicnih-gledaliscih-nini-ivanisin-in-ani-urbanc