Vaclav Havel dobitnik nagrade "Franz Kafka"

Avtor: STA

Nekdanji češki predsednik Vaclav Havel je letošnji dobitnik prestižne češke literarne nagrade "Franz Kafka".


Nagrado je Havlu prisodila mednarodna žirija, v kateri sta bila tudi nemški literarni kritik Marcel Reich-Ranicki in britanski založnik John Calder.

Vaclav Havel, 73, je od 60. let dalje objavil na ducate iger, knjig in političnih esejev, ki so poželi tudi mednarodno priznanje. Njegovo zadnje gledališko delo Odhod so na odrskih deskah krstili leta 2008 v praškem gledališču Archa.

Vaclav Havel je leta 1989 vodil žametno revolucijo in decembra istega leta postal predsednik tedanje Češkoslovaške, nato pa januarja leta 1993 predsednik Češke republike, po razpadu države na Češko in Slovaško. Zadnji mandat je končal februarja leta 2003.

Nagrado, vredno 10.000 dolarjev (8300 evrov) letno podeljuje Združenje Franz Kafka s sedežem v Pragi. Namenja jo avtorjem, katerih dela se na bralce obračajo "ne glede na njihov izvor, nacionalnost in kulturo".

Med dosedanjimi dobitniki nagrade so ameriški pisatelj Philip Roth ter dobitnika Nobelove nagrade avstrijska pisateljica Elfriede Jelinek in angleški dramatik Harold Pinter.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vaclav-havel-dobitnik-nagrade-franz-kafka