V Škofji Loki 49. podelitev Severjevih nagrad za igralske dosežke

Avtor: STA

Sklad Staneta Severja bo drevi ob 18. uri v Škofji Loki že 49. leto zapored podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev in študentov dramske igre. Severjeve nagrade so med igralci zelo cenjene, saj nosijo ime po legendarnem igralcu Stanetu Severju.


Foto: Pixabay

V boju za nagrade so igralske stvaritve, odigrane v premiernih uprizoritvah v času od 30. septembra 2017 do 30. septembra 2019. Kandidate so predlagala slovenska gledališča, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti ter posamezniki.

Prejemnike nagrad med predlaganimi poklicnimi in ljubiteljskimi igralci ter študenti dramske igre izbira strokovna žirija Sklada Staneta Severja, ki ji predseduje Silva Čušin, njeni člani pa so še Nataša Barbara Gračner, Tea Rogelj, Diana Koloini in Jaša Jamnik. Lani so nagrade prejeli Nina Valič, Vojko Belšak, Damijan Perne, Maša Kavčič, Matic Valič in Gregor Podričnik.

Podelitev Severjevih nagrad vsako leto poteka na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred svojo smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici. Letos bo večer popestrila koncertna izvedba monodrame Kot jaz - Hommage Edith Piaf v izvedbi Lare Jankovič in Marka Brdnika ter v režiji Ziaha A. Sokolovića. Spominski nagovor na slovesnosti pa bo imel Štefan Vevar iz Slovenskega gledališkega inštituta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skofji-loki-49-podelitev-severjevih-nagrad-za-igralske-dosezke