V Ribnici na Pohorju že 49. Severjev dan

Avtor: STA

V Ribnici na Pohorju, kjer je igralec Stane Sever 18. decembra 1970 zadnjič nastopil na gledališkem odru, bo danes v spomin nanj potekal že 49. Severjev dan. Na prireditvi, ki se ob 15.30 začne v prostorih osnovne šole, bodo nastopili domači ljubiteljski kulturniki in šolarji, z monodramo pa se bo predstavila igralka SLG Celje Manca Ogorevc.


Foto: Pixabay

Severjev dan je že vrsto let osrednja letna kulturna prireditev v tej majhni hribovski občini na Koroškem. Z njo ohranjajo spomin na igralca Staneta Severja (1914-1970), ki je v Ribnici na Pohorju zadnjič nastopil z monodramo Krotko dekle Fjodora Mihajloviča Dostojevskega, med katero se je zgrudil in umrl.

Predvsem po zaslugi domačina, Severjevega sošolca in nekoč ravnatelja ribniške osnovne šole Franca Eržena, so Severjevi dnevi v Ribnici na Pohorju nato postali vsakoletni dogodek, ki bogati kulturni utrip kraja in občine. Monodrama v izvedbi različnih igralcev predstavlja osrednji del te prireditve

Letos so v goste povabili igralko Slovenskega ljudskega gledališča Celje Manco Ogorevc. Predstavila se bo z monodramo Nave Semel Večni otrok, ki je bila v celjskem gledališču premierno predstavljena 7. septembra letos.

Monodrama Večni otrok je nastala leta 1986. Gre za monolog ženske, ki rodi otroka z Downovim sindromom, zaradi česar se družinsko življenje postavi na glavo. V predstavi Maya pripoveduje svojo zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo.

Organizatorji 49. Severjevega dneva v Ribnici na Pohorju so območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi, Kulturno-umetniško društvo Stane Sever Ribnica na Pohorju ter tamkajšnji osnovna šola in občina.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ribnici-na-pohorju-ze-49-severjev-dan