MN Dance Company in predstava DE-SET

Avtor: CD

MN Dance Company in Cankarjev dom Ljubljana v sodelovanju s SNG Nova Gorica, Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia DE-SET, premiera 8. december 2019.


Foto: Urška Boljkovac

Goriška plesna in življenjska sopotnika Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia, akademsko izobražena plesalca, diplomanta rotterdamske plesne akademije CODARTS, ene najprestižnejših plesnih akademij na svetu, sta uveljavljena umetnika tako na državni kot tudi mednarodni ravni. S svojim umetniškim opusom, koreografskim ter pedagoškim delom  pomembno soustvarjata in bogatita kulturni prostor Slovenije.

S svojim delom segata do na videz nemogočih meja plesa ter imata najvišje reference v evropskem in svetovnem merilu, ob tem pa z velikim veseljem prenašata svoje znanje na mlajše generacije doma in v tujini. Letos praznujeta deseto obletnico skupnega plesnega ustvarjanja pod imenom MN Dance Company; v tem času sta realizirala izjemno veliko število različnih umetniških projektov. Med njimi zagotovo izstopajo njuni avtorski projekti – celovečerne plesne predstave  Dust in the Wind ter  Mit in predstave z mednarodno zasedbo plesalcev Soba z razgledom, Kravata, Zarota tišine, On/aLabirint, s katerimi so gostovali na domačih in tujih odrih, ter številne koreografske miniature. Razvila sta svojstven plesni izraz, ki prepleta različne elemente plesa, od baleta, hip hopa do sodobnih plesnih tehnik, in ga poimenovala contemporary fusion. V projektih celovečernih predstav ponujata zanimiv preplet plesa z gledališko igro in živo glasbeno spremljavo. Pri tem sodelujeta s SNG Nova Gorica, njuni celovečerni projekti so podprti tudi s strani Ministrstva za kulturo RS. Izpostaviti pa velja tudi njune redne koprodukcije s Cankarjevim domom v Ljubljani.

Pomembna je tudi njuna angažiranost pri filmski umetnosti, saj sta v tem času s sodelavci posnela kar nekaj krajših plesnih filmov, med katerimi so bili nekateri nagrajeni na mednarodnih filmskih festivalih. Vsi filmi so dostopni preko njunega YouTube kanala, na katerem beležita že okoli pet milijonov ogledov s 40 tisoč naročniki. Na njune avdicije za projekte se je prijavilo preko 500 plesalcev s celega sveta, kar kaže na svetovno prepoznavnost. Doslej sta v projektih poleg slovenskih plesalcev vključevala še plesalce iz Italije, Švedske, Anglije, Japonske in Madžarske. V juniju 2018 sta se udeležila slovitega 32. Mednarodnega koreografskega tekmovanja v Hannovru v Nemčiji, kamor sta bila izbrana med 300 prijavljenimi koreografi s celega sveta, izbranih pa je le 16 koreografskih stvaritev. Avgusta letos pa sta osvojila prvo mesto na prestižnem plesnem festivalu Jacob's Pollow v ZDA.

Z velikim veseljem prenašata svoje znanje na mlajše generacije od pet let dalje, že kar nekaj njunih učencev se je odločilo za poklicno plesno pot, kar dokazuje, da ima njuno delo pomembno vlogo pri promociji plesne umetnosti na Goriškem in da njun izobraževalni program temelji na kakovosti in visoki strokovnosti ter zagotavlja primemo kulturno vzgojo mladih. Z njuno plesno šolo, ki deluje v okviru Zavoda MN Produkcija Nova Gorica, se z veseljem odzoveta k sodelovanju na številnih prireditvah, ki jih organizirajo mestna občina, goriška podjetja in nevladne organizacije ter slovenske organizacije v Italiji. V vseh teh letih njunega pedagoškega dela se je v okviru redne izobraževalne dejavnosti znotraj plesne šole zvrstilo preko 200 mladih plesalcev.

V vlogi plesnih pedagogov sta prisotna tudi na številnih plesnih seminarjih tako v Sloveniji kot tudi v tujini (Italija, Hrvaška, Avstrija, Srbija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Izrael). Kar nekaj let sta oblikovala in vodila enotedenski mednarodni plesnoizobraževalni program Plesnega poletja v Šempetru pri Gorici z zaključnim nastopom v Novi Gorici, v okviru katerega sta na Goriško pripeljala že preko tisoč plesalcev iz Slovenije in tujine ter s tem nedvomno opredelila Goriško kot novo evropsko plesno destinacijo.

Za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa ter za kvalitetno izobraževalno in povezovalno dejavnost, ki presega meje novogoriškega kulturnega prostora, sta lansko leto prejela nagradi Mestne občine Nova Gorica in Občine Šempeter-Vrtojba.

Predstava DE-SET nastaja ob desetletnici njune skupne ustvarjalne poti. Preplet plesa, žive glasbe in atraktivnih vizualnih podob vključuje nekatere motive iz njunih dosedanjih predstav, ki poleg živega zanimanja za človekovo intimno in družbeno bistvo tematizirajo arhetipska vprašanja odnosa med njo in njim ter energijo, ki ta odnos napaja. Ta energija je ljubezen, je umetnost, je elektrika med njima. S sebi lastnim plesnim stilom, ki ga odlikuje izjemna doslednost, popolnost gibov ter močan izraz, sta svoje spomine in pretekle zgodbe povezala v novo konceptualno formo, soustvarjeno z glasbenikoma dua Silence, vokalistom Borisom Benkom in pianistom Primožem Hladnikom, ki letos tudi praznujeta jubilej, dvajseto obletnico skupnega ustvarjanja.

Povezava: PDF Gledališkega lista


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mn-dance-company-in-predstava-de-set