Clugov Radio and Juliet v izvedbi Baleta SNG Maribor v prestižnem londonskem Coliseumu

Avtor: SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo 7. in 8. decembra s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet gostoval v londonskem Coliseumu.


Foto: Damjan Švarc

V najlepši ljubezenski zgodbi na svetu, drzno soočeni z glasbo britanskega alternativnega rock benda Radiohead, bodo nastopili prvak Marijinskega baleta Denis Matvienko, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc, Yuya Omaki, Christian Guerematchi in prvakinja Angleškega nacionalnega baleta (English National Ballet) Katja Khaniukova.

Radio and Juliet (2005) je del triptiha, ki ga sestavljata še koreografija Favn (2009) Sidija Larbija Cherkaouija, sodobna predelava klasike Nižinskega Favnovo popoldne (1912) v izvedbi prvakov Anastazije Staškevič in Vajčeslava Lopatina iz moskovskega Bolšoja, ter praizvedba sodobnega baleta McGregor + Mugler, ki ga je v sodelovanju z legendarnim modnim kreatorjem Thierryjem Muglerjem zasnoval rezidenčni koreograf Kraljevega baleta Wayne McGregor in v katerem bosta nastopila primabalerina Olga Smirnova in prvak Kraljevega baleta Edward Watson.

Balet Radio and Juliet se lahko pohvali z največjim številom gostovanj v zgodovini slovenskega baleta in je ob domačem občinstvu očaral gledalce v Belgiji, v Bosni in Hercegovini, v Braziliji, v Črni gori, v Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, v Izraelu, v Južni Koreji, v Kanadi, v Kolumbiji, v Makedoniji, na Madžarskem, na Nizozemskem, na Portugalskem, v Rusiji, v Singapurju, v Srbiji, v Ukrajini in v Združenih državah Amerike.

London Coliseum je z 2.359 sedeži največje gledališče londonskega West Enda. Ima najširši proscenijski lok v Londonu, širok je 16,7 m in visok 10,3 m. Bilo je eno prvih gledališč, ki je imelo električno razsvetljavo, opremljeno je bilo z vrtljivim odrom, danes je dom Angleške narodne opere ENO.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/clugov-radio-and-juliet-v-izvedbi-baleta-sng-maribor-v-prestiznem-londonskem-coliseumu