V Španskih borcih premiera Zavoda EN-KNAP Vrtoglavi ptiči

Avtor: STA

V Centru kulture Španski borci bo drevi ob 20. uri premiera plesne predstave Vrtoglavi ptiči Iztoka Kovača in EN-KNAP Group. Uprizoritev sloni na Kovačevi predstavi in filmu iz 90. let ter na več razpravah o mestu posameznika v družbi in njegovi identiteti. Gledalce bo kot nekakšen hashtag povezala s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.


Foto: Andrej Lamut

Plesni film Vrtoglavi ptič koreografa Iztoka Kovača in režiserja Saša Podgorška je bil na Slovenskem filmskem maratonu 1997 razglašen za najboljši slovenski film leta. "Ko je Kovač v nepozabnem prizoru priplezal na vrh trboveljskega dimnika, v revirjih še niso kopali po kripto-valutah, niso še inštruirali indijskih pilotov na virtualnih simulatorjih leta in niso še opremljali Nasinih mašin s post-knapovskim softverom," je v besedilu ob predstavi spomnil filozof in esejist Stojan Pelko.

Zakaj in kako se Iztok Kovač v najnovejši predstavi ozira četrt stoletja nazaj? Pelko pravi, da tega ni storil z ogledom starega filma, ob čemer se je nato nostalgično predal spominom: "Nasprotno, zanima ga, kako so njihove nekdanje avanture in njegova tedanja vrtoglavica videti v očeh nove generacije plesalcev EN-KNAP Group in slišati v ušesih sina skladatelja izvirne glasbe Borisa Kovača. Od sinov in hčera ni iskal simpatij do očeta ali dedka, ampak jih je spraševal, kaj bodo imeli sami za povedati svojim potomcem."

Po besedah Pelka je Kovač navdih našel v vizionarskih slutnjah Jeana Baudrillarda, ki piše o tem, da je puščava mest enaka peščeni puščavi, džungla znakov enaka gozdni džungli, vrtoglavica simulakrov enaka vrtoglavici narave. Od nove generacije plesalcev Kovač v tem novem svetu pričakuje, da brezkompromisno najdejo svojo vez do preteklosti, da si prisvojijo drobce tako odkrite zgodovine v skladu s svojimi individualnimi kulturnimi in osebnimi preferencami - in da o tem spregovorijo s svojim jezikom, je razmišljal Pelko.

"Morda jih bo pritegnila le ena sekvenca, ena gesta, morda celo ena sama odrezana pasaža enega plesnega giba - a ko bodo pod črnim plesnim kvadratom najdevali arheologijo podob in rudarili po bazah silnih čustev in podrobnih podatkov, bodo skozi skupno akcijo v resnici kovali novo tovarišijo. Zato so Vrtoglavi ptiči danes v množini," je sklenjen povzetek Pelkovega besedila.

Koncept in režijo predstave Vrtoglavi ptiči podpisuje Iztok Kovač, ki je koreografijo ustvaril skupaj s člani EN-KNAP Group - Giorgio Belotti, Lukeom Thomasom Dunneom, Rado Kovačević, Radoslavom Piovarčijem in Tamasom Tuzo. Kot gost v predstavi nastopa tudi vokalni interpret Aleš Hadalin. Glasbo je napisal Lav Kovač, svetlobo pa je oblikoval Jaka Šimenc, ki je s Kovačem zasnoval tudi scenografijo. Kostumografija je delo Nohemi Barriuso, video pa podpisuje Omar Ismail.

Ponovitev bo na sporedu v petek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-premiera-zavoda-en-knap-vrtoglavi-ptici