SNG Opera in balet Ljubljana v tranzicijsko sezono z osmimi premierami

Avtor: STA

Ravnatelj SNG Opere in baleta Ljubljana Mitja Bervar je novinarjem včeraj predstavil novi umetniški vodji, Ireka Mukhamedova na področju baleta in Christophea Capaccija na področju opere.


 

Ruski koreograf si je za pomočnico že izbral vodjo baletnega studia Darinko Lavrič Simčič, Capacci pa o pomočniku še razmišlja.

Kot je poudaril ravnatelj ljubljanske opernobaletne hiše, je program zaznamovan s tranzicijo, ki je v tem obdobju izrazito prisotna na vseh ravneh njihovega delovanja. Po njegovih besedah so vsebinsko obogatili program, ki ga je postavilo predhodno vodstvo, novo sezono pa nameravajo odpreti s premiero opere Ljubezen kapital v obnovljeni opernobaletni hiši.

Capacci, Francoz z italijanskimi koreninami, je dejal, da so se trendi evropske opere v zadnjih 20 letih drastično spremenili. Skoraj 30 let izkušenj mu omogoča dober pregled nad opernim dogajanjem po vsem svetu ter svetovanje slovenskim opernim kolegom. Meni, da se mora slovenska operna struktura bolj odpreti evropskemu prostoru in njegovim vplivom, po drugi plati pa spoštovati lastno slovansko tradicijo. Prvi pokazatelj nacionalnega nivoja opere je širok programski diapazon, namenjen zelo širokemu krogu občinstva, s poudarkom na slovenski umetnosti. Capacci meni, da program s po eno italijansko, francosko in češko opero iz 19. ali 20. stoletja ter dvema sodobnima slovenskima operama iz 21. stoletja, zaobjame najpomembnejše smeri, avtorje in obdobja baletne umetnosti.

Kot je poudaril, so pomembne tudi različne produkcije. Izpostavil je Dvorakovo lirično pravljico Rusalka, ki bo nastala v koprodukciji s festivalom Glyndebourne iz Velike Britanije ter Pogovore karmeličank režiserja Roberta Carsena, v koprodukciji z operno hišo iz Amsterdama. Omenil je slovensko premiero opere v treh dejanjih Ljubezen kapital, avtor katere je Vinko Möderndorfer, glasbo pa je prispeval Jani Golob. Premiero bo doživela še slovenska opera za otroke in mladino Pastir Petra Šavlija.

Mukhamedov je dejal, da se je potrebno zavedati, da ne delajo načrtov za jutri, temveč za prihodnost, za naslednjih pet ali deset let. Kot je povedal, trenutno spoznava plesalce ansambla, meni pa, da so vedno in povsod še možnosti za napredek, ki so pogojene z disciplino. Ob treh baletnih novostih je izpostavil ljubezensko zgodbo Silfida v koreografiji Augusta Bournonvillea. Meni, da je ljubezenska tematika bistvena za repertoar nacionalnega baletnega ansambla, saj je izziv, ki obenem dvigne duha plesalcev in občinstva. Pomembno težo bo imel tudi Baletni večer v treh delih, kjer bo poleg njegove uprizorjena tudi koreografija Georgea Balanchinea.

V prihajajoči sezoni načrtujejo tudi začetek oživitve baletnega in opernega studia. Vodja slednjega bo dirigent Igor Švara, ki je dejal, da je vse odvisno od financiranja ministrstva za kulturo ter od odprtja nove opernobaletne hiše. Za sprejem pevcev načrtujejo avdicije, kakšen pa naj bi studio pravzaprav bil, se po Švarovih besedah še dogovarjajo.

Darinka Lavrič Simčič vidi baletni studio kot vez med šolo in gledališčem. Predvidela je tri organizacijske in razvojne faze, preko katerih želi vzgojiti predvsem celostno plesno in gledališko izobražene koreografe ter vzpostaviti višješolski študij baletnih umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-opera-in-balet-ljubljana-v-tranzicijsko-sezono-z-osmimi-premierami