V Anton Podbevšek Teatru premiera Alice v čudežni deželi

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 18. uri kot zadnjo letošnjo premiero izvedli predstavo Alica v čudežni deželi. Predstavo za otroke in odrasle, nastalo po enako naslovljenem delu leta 1898 umrlega angleškega pisatelja Lewisa Carrolla in v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana je režirala Magdalena Reiter.


Foto: Barbara Čeferin

Iz APT so sporočili, da se Carrollova Alica v čudežni deželi v tolmačenju režiserke in koreografinje Magdalene Reiter "prelevi v bogat, nadrealističen in večplasten svet vizualnih iger in dvojnih pomenov, dinamičnih in fizično igrivih prizorov, ki se na vsem lepem razcvetijo še v pesmi in nore koreografije, ob katerih se lahko nedvomno povsem enako zabavajo mladi in tudi odrasli gledalci".

"Alica v čudežni deželi je igriva in domiselna upodobitev, ki jo lahko prebiramo kot zgodbo o odraščajočem dekletu. A če smo povsem iskreni, je to umetniško delo, ki nas, odrasle, v vsakem stavku opominja na dejstvo, da veliko stvari v življenju ne moremo doumeti in da najbrž nikoli ne bomo imeli dovolj časa, da bi vsaj nekaterim od njih prišli do dna."

Alica v čudežni deželi "v vsej svoji norosti" v resnici deluje precej streznjujoče in osvežujoče. Prinaša namreč močno sporočilo o razumevanju in sprejemanju samih sebe in sveta, "ne glede na to, kako zapleten in čudaški je lahko videti".

Nastopili bodo Lena Hribar, Ana Hribar, Aja Kobe, Rok Kunaver, Matevž Müller, Lada Petrovski Ternovšek in Dušan Teropšič. Dramatizacija je bila delo Eve Mahkovic, dramaturginja je Vedrana Klepica.

Glasbo je prispeval Mitja Vrhovnik Smrekar, scenografija je delo Andreja Rutarja. Kostume je zasnovala Ana Savić Gecan, video je oblikoval Atej Tutta.

Alica v čudežni deželi je sicer eno najbolj znanih del angleškega pisatelja Lewisa Carrolla (1832-1898). Delo je napisal leta 1865, v njem pa bralec sledi deklici, ki nekega dne pade v zajčjo luknjo in se sreča s čarobnim svetom, poseljenim z nenavadnimi prebivalci. Gre sicer za primer zgodbe, v kateri logika skoraj ne obstaja. Carrollova knjiga je zaradi tega priljubljena tudi pri odraslih in je navdihnila številna gledališka in filmska dela.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-anton-podbevsek-teatru-premiera-alice-v-cudezni-dezeli