V novogoriškem gledališču tokrat Božična pesem

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo danes prva slovenska uprizoritev družinskega muzikala Božična pesem. Ena najbolj znanih zgodb angleškega romanopisca Charlesa Dickensa je po besedah režiserke Ivane Djilas aktualna še danes, saj je zgodba o pohlepu, ki jo je potrebno povedati.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Danes je zgodba svojevrsten fenomen, ki ga v predprazničnem času tradicionalno obujajo povsod po svetu; po njej je bilo posnetih več kot petdeset filmskih priredb in risank. Kljub temu pa jo bodo na novogoriškem odru uprizorili prvič v Sloveniji, je na torkovi novinarski konferenci povedal umetniški vodja novogoriškega gledališča in asistent režiserke v tej predstavi Marko Bratuš.

"Božična pesem je pri nas posledica dobrega dela in sodelovanja z režiserko Ivano Djilas v preteklosti. Ko smo iskali projekt, ki bil na nivoju naše zelo uspešne predstave Peter Kušter, je režiserka predlagala ta tekst. V njem sem prepoznal ne le, da je dober za ansambel, ampak tudi za občinstvo. Obenem pa skozi lahkotnejši žanr govori o današnjem času," je o odločitvi za predstavo povedal Bratuš.

Prvič je Dickens delo natisnil sam leta 1843, takoj pa je postalo uspešnica in skorajda obvezno čtivo za več generacij ne le v Angliji, temveč po vsem svetu. To je prva zgodba v zgodovini, ki se dogaja kot potovanje skozi čas, in ena najbolj priljubljenih o duhovih sploh. Govori o tem, kako se človek s pokoro in trdno voljo lahko spreobrne.

"Predstava je zelo melodična in ritmična, v njej glasbeniki igrajo v živo, polna je petja in plesa. "Energija, ki se je ustvarila med ustvarjalci v času nastajanja te predstave, se prenaša naprej, na gledalce," je še povedala režiserka.

Zgodba govori o starem stiskaču Ebenezeru Scroogeu, ki tudi tokrat nima namena, da bi se veselil božičnih praznikov. A nazadnje s pomočjo duhov le spozna, da je sreča v tem, da bogastvo deliš z drugimi.

Pod Božično pesem se podpisujejo še prevajalka Ana Duša, skladatelj Boštjan Gombač, ki je tudi avtor glasbenih priredb skupaj z Jožijem Šalejem in Blažem Celarcem, scenografinja in oblikovalka lutk, rekvizitov in konstrukcije mobilnega kostuma Barbara Stupica, lutkovna tehnologinja in svetovalka za animacijo lutk Barbara Bulatović, kostumografinja Jelena Proković, koreografinja Maša Kagao Knez, oblikovalka maske Tina Prpar, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž in oblikovalec zvoka Stojan Nemec.

Na odru bodo nastopili Radoš Bolčina, Ana Facchini, Peter Harl, Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Urška Taufer in Andrej Zalesjak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novogoriskem-gledaliscu-tokrat-bozicna-pesem