Čufarjeva plaketa kabaretu Blaznost igre

Avtor: STA

Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo 32. Čufarjevih dni je ob nocojšnjem zaključku festivala ljubiteljskih gledališč na Jesenicah prejela skupina Hlodi KUD Franc Kotar Trzin za sanjsko-lirični kabaret Blaznost igre. Občinstvo je najbolj prepričalo domače gledališče s predstavo Za zmeraj! Med mladimi ustvarjalci je slavil Loški oder.


Dobitnike Čufarjevih plaket je izbrala strokovna žirija, ki ji predseduje igralec Bojan Maroševič, člana pa sta še igralka in animatorka Ana Rutar ter moderator in novinar Janez Dolinar. Žirija je izbirala med šestimi tekmovalnimi predstavami, ki jih je na festival uvrstil selektor Iztok Valič.

Za najboljšo predstavo je žirija izbrala sanjsko-lirični kabaret Nebojše Popa Tasića Blaznost igre v režiji in koreografiji Sebastjana Stariča ter izvedbi gibalne skupine Hlodi, ki pod vodstvom Stariča v okviru KUD Franc Kotar v Trzinu deluje od leta 2016. S predstavo Grenki sadeži pravice je skupina na Linhartovem srečanju 2017 osvojila tudi že matička za ansambelsko igro.

Blaznost igre se ukvarja z raziskavo prostora igre kot vedno želenega, a nikoli doseženega prostora svobode. Polje raziskovanja so torej prisila k igranju in mehanizmi te prisile. Blaznost igre je rojstvo glasbe iz tragedije besede, je zapisano v katalogu letošnjih Čufarjevih dni.

Iz Blaznosti igre izhaja tudi prejemnik Čufarjeve plakete za najboljšo moško vlogo Anže Zupanc, ki je v predstavi odigral več vlog. Plaketo za najboljšo žensko vlogo pa je prejela Branka Guštin za vlogo Tone v predstavi Kraške intrige, ki so je uprizorili igralci Kulturnega in razvojnega društva Brce iz Gabrovice pri Komnu. Posebno priznanje je prejel tudi celoten ženski ansambel v Kraških intrigah.

Občinstvo je za najboljšo predstavo festivala izbralo komedijo domačega Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Za zmeraj!. Romantično komedijo s songi in bandom v živo je režiral Gaber K. Trseglav, avtorja pa sta Gregor Čušin in Nataša V. Trseglav. Za zmeraj! je bila ob Kraških intrigah in Blaznosti igre nominirana tudi za Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo.

Na festivalu ljubiteljskih gledališč so podelili tudi nagrado za mlade ustvarjalce nova gaz, ki jo podeljujejo od leta 2017. Strokovno žirijo, ki ji predseduje diplomantka dramaturgije in scenskih umetnosti Kaja Novosel, sestavljata pa še igralca in režiserja David Ahačič in Katja Stušek, je letos med štirimi mladinskimi tekmovalnimi predstavami najbolj prepričala Linhartova komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi v izvedbi Loškega odra Škofja Loka in režiji Blaža Veharja.

Na letošnjih, 32. Čufarjevih dneh, ki jih je najbolj zaznamovala raznolikost predstav in gledaliških pristopov, se je od 14. novembra zvrstilo 11 predstav. Festival je po šestih tekmovalnih odraslih in štirih mladinskih predstavah nocoj zaključila nova premiera domačega gledališča Vozi, Miško!, ki jo je Gregor Čušin priredil po scenariju Dušana Kovačevića za film Ko to tamo peva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cufarjeva-plaketa-kabaretu-blaznost-igre