S podelitvijo nagrad se na Jesenicah zaključujejo 32. Čufarjevi dnevi

Avtor: STA

S premiero nove predstave domače gledališke skupine Vozi, Miško! in s podelitvijo nagrad se bodo drevi v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah zaključili 32. Čufarjevi dnevi. Na festivalu ljubiteljskih gledališč bodo najboljši igralci in predstava prejeli Čufarjeve plakete. Podeljena bo tudi nagrada nova gaz za najboljšo mladinsko predstavo.


Tekmovalni del letošnjega festivala, v katerega je vključenih 10 predstav, se je zaključil že v torek, festival pa bo danes sklenil spremljevalni program. Ob 18. uri bodo v jeseniški knjižnici predstavili faksimiliran natis prve izdaje povesti Miklova Zala Jakoba Sketa iz leta 1884, ob 19.30 pa bosta v gledališču podelitev nagrad in premiera smrtno resne komedije Vozi, Miško!, ki je narejena po scenariju za film Ko to tamo peva Dušana Kovačevića v priredbi in režiji Gregorja Čušina.

Letošnje Čufarjeve dneve je posebej zaznamovala raznolikost. Vsaka izmed predstav, ki jih je kot selektor izbral dramski igralec in gledališki režiser Iztok Valič, prinaša drugačno gledališče - drugačno vizijo, podobe, raziskovanje in iskanje gledaliških skupin. Te so gledalcem sporočale resnico s smehom, solzami, glasbo, besedo ali gibom v komediji, satiri, grozljivki, kabaretu, muzikalu ali šovu.

Za Čufarjeve plakete se potegujejo domače jeseniško gledališče z romantično komedijo Za zmeraj v režiji Gabra K. Trseglava, KRD Brce s Kraškimi intrigami v režiji Andreja Zalesjaka, KUD Franc Kotar s kabaretom Blaznost igre v režiji Sebastjana Stariča, Bistriški teater KD Slomšek s komedijo Ščuke pa ni v režiji Nikolaja Vodoška, Šentjakobsko gledališče z Maratonom v režiji Marka Bulca in Oder na stežaj Gimnazije Škofja Loka s komedijo Hamlet v pikantni omaki v režiji Tatjane Žagar.

Za nagrado nova gaz pa se potegujejo mladi ustvarjalci iz Loškega odra s komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Blaža Veharja, mladinska dramska skupina KTD Selce z muzikalom Mama Mia po naše avtorice Karin Petko, gledališka skupina DKD Svoboda iz Senovega s Showom strahov v režiji Bože Ojsteršek in mladinska skupina M+ Sedej Števerjan z glasbeno grozljivko Cvetličarna v režiji Patrizie Jurinčič Finžgar.

Strokovno žirijo za odrasle predstave sestavljajo igralec Bojan Maroševič, igralka in animatorka Ana Rutar ter moderator in novinar Janez Dolinar. Novo gaz pa bo podelila strokovna žirija, ki jo sestavljajo diplomantka dramaturgije in scenskih umetnosti Kaja Novosel, režiser in igralec David Ahačič ter režiserka in igralka Katja Stušek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-podelitvijo-nagrad-se-na-jesenicah-zakljucujejo-32-cufarjevi-dnevi