Življenje Svetlane Makarovič v biografiji z naslovom Luciferka

Avtor: STA

Pisateljica in pesnica Svetlana Makarovič je pri osemdesetih letih dobila prvo biografijo z naslovom Luciferka, ki jo je spisala skupaj z Matejem Šurcem. Predstavitev knjige, obarvana s šansoni, bo drevi v dvorani ljubljanskega Mini teatra na Križevniški ulici.


Biografska pripoved, ki je nedavno izšla pri založbi Beletrina, sledi življenjski in ustvarjalni poti Svetlane Makarovič, od najzgodnejših dni, kamor seže prvi spomin, do danes. "Poznamo njena dela: poezijo, pravljice, šansone, nje pa ne. Bežanja v otroštvu, iskanja v odraščanju in zavestna odločitev o neizprosni samosti v zrelih letih. Knjiga izniči doslej znane stereotipe o Svetlani Makarovič. V resnici je še hujša!" so zapisali v predstavitvi biografije.

Knjigo je oblikoval Boštjan Pavletič, na 330 straneh pa ponuja tudi več kot 50 fotografij ter bibliografijo del avtorice.

Beletrina je doslej izdala dve njeni pesniški knjigi, zato se je ideja o nastanku knjige njenih spominov porajala s svetlimi nameni, a je prišlo do zapletov, so sporočili z založbe. Kot je zapisal urednik biografije in programski direktor založbe Aleš Šteger, se Beletrina zavzema za popolno spoštovanje umetniške svobode, a to ni vedno najlažje, saj je delovanje založbe kot nevladne organizacije vselej pogojeno s pridobivanjem sredstev na evropskih in domačih razpisih ter s prodajo knjig in drugih storitev.

Po njegovih besedah za knjigo Luciferka niso razpolagali s subvencijo javne agencije za knjigo, a so s prerazporeditvijo sredstev na škodo drugih izdaj oziroma programov založbe za to izdajo zagotovili enega najvišjih avtorskih honorarjev v zgodovini založbe in optimalne pogoje vsem, ki so sodelovali pri nastajanju knjige.

"Kljub temu se je Svetlana Makarovič na sredi poti nepojasnjeno odrekla dvema pomembnima sodelavcema pri nastajanju knjige, Eriku Valenčiču in Svetlani Slapšak. Vse to nas ni odvrnilo od nadaljnjih priprav za realizacijo biografije, saj smo se zavedali pomena tovrstne knjige za slovenski kulturni prostor. Ponovno iz nepojasnjenih razlogov se je ob zaključevanju knjige bes pesnice usmeril še proti sami založbi Beletrina in meni kot uredniku. Zapakiran v umetniško formo satire sem pristal znotraj knjige. Ker sem bralcem tega dela dolžan tudi svoj pogled na avtoričine satirične bravure, smo v knjigo uvrstili kratek uredniški dodatek, kjer tudi sam ostajam zvest satiri," je pojasnil Šteger.

Nocojšnja predstavitev knjige bo "igriva, zasoljena, zabavna, ironična in drzna" s satirično predstavo oziroma pogovorom Šurce in Svetlane Makarovič o njenem življenju, mišljenju in knjigi. Pogovor bo motil maček Kotik s svojimi zasoljenimi izjavami, ki ga bo upodobila Anja Novak, so povedali v Mini teatru.

Svetlana Makarovič, ki je se je rodila leta 1939 v Mariboru, je začela svojo kariero kot poklicna gledališka igralka, danes pa je ena najbolj prepoznavnih slovenskih avtoric. Objavila je več pesniških zbirk in pustila pomemben pečat na področju literarnega ustvarjanja za mlajše generacije. Poleg pisanja poezije in proze se je uveljavila tudi v radijskih in lutkovnih igrah za otroke ter dramah za odrasle. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada in veliko Prešernovo nagrado.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zivljenje-svetlane-makarovic-v-biografiji-z-naslovom-luciferka