Tržaški SSG in gledališče Škuc na oder postavila igro Saše Pavček Na valovih

Avtor: STA

V Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici bo danes premiera igre Saše Pavček Na valovih v režiji Alena Jelena. Dogajanje je postavljeno v radijski studio, kjer poteka intervju z Divo MM. Vendar se ta iz profesionalnega intervjuja o življenju in delu dive ter njenem koncertu sprevrže v osebni obračun dveh ljudi, ki nimata več česa izgubiti.


Foto: Arhiv SSG Trst

Dramska igralka in dramatičarka Saša Pavček je besedilo napisala v obliki radijske igre, ki je nosila naslov Arija. Tudi izvirno radijsko igro je režiral Jelen. Radijska igra je leta 2007 na 9. mednarodnem radijskem festivalu v iranske Esfahanu prejela nagrado Mir in prijateljstvo med narodi pod pokroviteljstvom Unesca. Leta 2008 so jo uprizorili v Hercegnovskem gledališču, leta 2009 v Tristan Bathes Theatru v Londonu in leta 2015 na Mladinskem odru Kranj.

"Intimna drama se zgodi med posameznikoma, ki sta zaznamovana s preteklostjo, ta ju definira in ji ne moreta ubežati. Še več, v tem malem 'luštnem' bunkerju v kleti Slovenskega radia sta ujeta v sedanjosti, dobesedno in tudi metaforično, medtem ko ju preteklost drži v krempljih in zaradi nje oba že leta počasi drsita navzdol. Radijski intervju, posnet tudi za splet, se iz profesionalnega intervjuja o življenju in delu Dive MM ter o njenem koncertu sprevrže v osebni obračun dveh ljudi, za katera se izkaže, da nimata več česa izgubiti," so besede dramaturginje Barbare Zemljič povzeli v sporočilu za javnost.

Sašo Pavček je besedilo v teh letih "večkrat povleklo". "Želela sem najti nekaj, kar bi bilo več kot humoren in oster spopad obeh likov, ki ju določata predvsem njuna narodnost in politična usmerjenost. Želela sem prodreti v skrito globino njune medsebojne zgodovine. Počasi luščiti plasti mnogoterih mask in lažnih identitet, ki si jih nadevata, vsak z različnim motivom. (...) Iskala sem način, kako preiti od humorja in šokantnih preobratov v razkritje osebnih ran. Radio imam zelo rada, glas sam po sebi razkriva marsikaj, odnos dveh žrtev in hkrati rabljev v stisnjenem prostoru pa je name deloval navdihujoče," je povedala.

Ob intimnih odnosih in življenjskih tesnobah se drama ukvarja tudi s problemom prekarnosti mladih z likom Novinarja, ki se sam definira kot "navaden prekarec, ki se bori za preživetje in mora doseči 100-odstoten porast poslušalcev in gledalcev na spletu, 100 odstotkov več lajkov, sledilcev in oboževalcev". Njegov pogovor z gostjo v studiu se stvarno in kruto vije okrog komercialnih trendov, ki jih je treba sprejeti za vzlet v sijajno kariero, idealov, ki so koristni kot propaganda bolj kot resnično prepričanje globaliziranega sveta, kjer postane Slovenija manjšinska niša, nenazadnje okrog sodobne družbe popolnega videza in nujnega preverjanja lajkov, so še zapisali v gledališču.

Nastopata Barbara Cerar in Jurij Drevenšek. Scenograf je Davide Cocetta, kostumografka Tina Kolenik, za glasb je poskrbela Daria Hlavka Godina, dramaturga predstave sta Barbara Zemljič in Sandi Jesenik.

Koproducenta uprizoritve sta Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu in gledališče Škuc Ljubljana, v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom.

Predstava je julija doživela dve predpremieri na gradu sv. Justa v Trstu v okviru občinske poletne pobude Trieste Estate in v Galeriji Škuc v Ljubljani.

Ponovitve bodo od 15. do 30. novembra v Mali dvorani SSG v Trstu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/trzaski-ssg-in-gledalisce-skuc-na-oder-postavila-igro-sase-pavcek-na-valovih