Na 32. Čufarjevih dnevih 11 raznolikih predstav

Avtor: STA

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice se bodo prihodnjo sredo začeli 32. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo ponudil štiri mladinske in šest tekmovalnih predstav po izboru Iztoka Valiča, ki kakovost letošnjega festivala vidi predvsem v različnosti sodelujočih predstav. Festival bo zaključila nova premiera domačega gledališča.


Foto: Pixabay

Kot je na današnji novinarski konferenci na Jesenicah povedal Valič, je v treh letih selektorstva videl razvoj ljubiteljskega gledališča. Opazil je spremembe v zborni govorici in primernejši uporabi dialekta, pri izbiri tematike pa se je razvila samozavest, da ljubiteljska gledališča iščejo samostojno pot in se odločajo tudi za tekste, ki ne služijo zgolj smehu gledalcev.

Pri ogledu vseh 32 predstav, prijavljenih na festival, in mladinskih izvajalcev je videl, da se ljubiteljskemu gledališču ni bati za naslednike, saj mladi s svojo igro in izborom tematik predstavljajo možnost razvoja vseh ljubiteljskih gledališč.

Valič je prepričan, da se kakovost letošnjega festivala kaže v tem, da poudarja različnost in drugačnost. Vsaka izmed letošnjih predstav namreč prinaša drugačno gledališče - drugačno vizijo, podobe, raziskovanje in iskanje gledaliških skupin. "Tako so predstave med seboj različne, zastopajo različne gledališke branže in so najboljše s tega naslova," je izpostavil selektor.

Kot je pojasnila direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole, Čufarjev festival tokrat spoznava različne poti, po katerih so krenila današnja ljubiteljska gledališča, da bi gledalcem sporočila resnico - s smehom, nasmehom, solzami, glasbo, besedo ali gibom. Iščejo jih v komediji, satiri, grozljivki, kabaretu, muzikalu in šovu.

Festival bo 14. novembra odprla romantična komedija Za zmeraj s songi Gregorja Čušina in Nataše V. Trseglav v režiji Gabra K. Trseglava in izvedbi domačega gledališča. Naslednji dan bo na vrsti priredba komedije Primorske zdrahe in Barufe Kraške intrige v izvedbi KRD Brce iz Gabrovice pri Komnu in režiji Andreja Zalesjaka, 16. novembra pa kabare Blaznost igre Nebojše Popa Tasića v izvedbi KUD Franc Kotar iz Trzina in režiji Sebastjana Stariča.

Nato bo 17. novembra nastopil Bistriški teater KD Slomšek s Partljičevo Ščuke pa ni v režiji Nikolaja Vodoška. Šentjakobsko gledališče bo nastopilo z Maratonom Claudea Confortesa v režiji Marka Bulca, Oder na stežaj Gimnazije Škofja Loka pa s komedijo Hamlet v pikantni omaki Alda Nikolaja v režiji Tatjane Žagar. Festival bo zaključilo domače gledališče z novo premiero Vozi, Miško!.

Smrtno resna komedija je narejena po scenariju za film Ko to tamo peva Dušana Kovačevića v priredbi in režiji Gregorja Čušina, ki je povedal, da ga je zanimalo zlasti to, kako film spraviti na oder. Pojasnil je, da predstava na zabaven način govori o smrti in je poklon žrtvam vojn, pa tudi igralcem, ki so ustvarjali film ali pa predstavo.

Nova premiera ne bo sodelovala na tekmovanju za Čufarjeve plakete, ki jih bodo podelili 20. novembra skupaj z nagrado nova gaz, za katero se bodo potegovale štiri predstave mladinskih skupin.

Z Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi bo nastopil Loški oder z režiserjem Blažem Veharjem. Z Mammo Mio po naše avtorice Karin Petko se bo predstavila mladinska dramska skupina KTD Selce. Gledališka skupina DKD Svoboda iz Senovega bo predstavila Show strahov Svetlane Makarovič v režiji Bože Ojsteršek, mladinska skupina M+ Sedej Števerjan pa je po literarni predlogi pripravila mladinsko glasbeno grozljivko Cvetličarna v režiji Patrizie Jurinčič Finžgar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-32-cufarjevih-dnevih-11-raznolikih-predstav