Biti Don Kihot, nova predstava režiserja Matije Solceta na gostovanju v Sankt Peterburgu

Avtor: MCLU

Nova predstava Teatra Matita v koprodukciji Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Koper, v režiji Matije Solceta in ko-režiji Vide Cerkvenik - Bren, z naslovom Biti Don Kihot, je 4.11.2019 gostovala na 5. mednarodnem festivalu sodobnega lutkovnega gledališča BTK FEST v Sankt Peterburgu.


Foto: Arhiv MCLU

Festival poteka vsako leto v začetku novembra že od leta 2014 in je v tem času postal eden najpomembnejših festivalskih dogodkov na področju sodobnega vizualnega gledališča v Rusiji in svetu. Iz leta v leto vzbuja vedno večje zanimanje ne le med občinstvom, temveč tudi med strokovnjaki z vsega sveta.

Predstava Biti Don Kihot nadgrajuje motive Cervantesovega romana in vizualno poetiko češkega mojstra surrealistične filmske animacije Jana Švankmajerja ter sooča preteklost in sedanjost, posameznika in družbo, lutke in predmete, lutkarja in njegovo lutko. V avtobiografski predstavi, postavljeni na avtorski interpretaciji arhetipa Don Kihota, se igralca spopadata z marioneto, predmeti, razumevanjem norosti in normalnosti. Z vprašanjem identitete, kulture, umetnosti in drugih postmodernih tem je provokacija na koncu postavljena v samoironijo in resignacijo. Solcetovo raziskovanje fragmentiranega in dinamičnega predmetnega gledališča se v predstavi združi z obrtniško natančnostjo marionet, ki jih razvija slovenski marionetni mojster in tehnolog Mitja Ritmanič. V predstavi igrajo: Matija Solce in Tines Špik ali Filip Šebšajevič.

V zadnjem mesecu dni je predstava gostovala na festivalu Nekropolis v Pragi, v nemškem Würzburgu in v Bruslju, mednarodna premiera pa je bila meseca junija v Gledališču Drak - mednarodnem inštitutu za figuralno gledališče v Hradec Kralove na Češkem.

Po nekaj neuradnih predpremierah predstave bo uradna slovenska premiera 29.11.2019 ob 19h v Mali dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/biti-don-kihot-nova-predstava-reziserja-matije-solceta-na-gostovanju-v-sankt-peterburgu