Na Novi pošti premiera besedila Varje Hrvatin

Avtor: STA

Na Novi pošti bo drevi ob 20. uri premiera besedila Varje Hrvatin, nastalega v sklopu delavnic dramske pisave Vzkrik, z naslovom Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Režijo besedila, ki predstavlja "svojevrstno retrospektivo in hkrati introspekcijo v bivanjski model avtorice", podpisuje Eva Kokalj.


Grafična podoba: Vesna Skubic

Skozi besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov se pred gledalcem razpre skorajda celo življenje avtorice, ki ga gradi in razvija skozi občutje krivde. "Trpka in surova razpoloženja sočasno odstirajo intimno življenje, ki vztrajno išče pot k osmišljevanju zavratnih situacij. Prepredeno z drobnimi, vsakodnevnimi nasilji: od tistega v naivni otroški igri, babičinem golažu iz zajčkov... zapredeno globlje v brutalna nasilja - širše v svet, v vojne, nadlegovanje, diskriminacijo, spoznavamo, da je nasilje ne glede na dimenzijo vselej nasilje," o uprizoritvi piše v sporočilu za javnost.

Ustvarjalci obiskovalce naprošajo, da imajo za uprizoritev pripravljen svoj pametni telefon z napolnjeno baterijo, internetno povezavo in naloženo aplikacijo za skeniranje QR kode ter slušalke. Video je ustvaril Peter Perunović, v uprizoritvi pa nastopajo Katarina Stegnar, Lara Vouk, Tines Špik in Chouchou.

Varja Hrvatin je diplomirala iz dramaturgije in scenskih umetnosti, trenutno zaključuje magistrski študij scenaristike na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Deluje kot kritičarka, recenzentka, dramska avtorica, scenaristka in soorganizatorica festivala dramske pisave Vzkrik. Prav na letošnji, 3. izdaji festivala, ki je potekala marca, je Varja Hrvatin prvič predstavila svoje novo besedilo.

Uprizoritev je nastala v produkciji Društva KUD Krik, v koprodukciji z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti ter v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem in zavodom Maska.

Ponovitev bo na Novi pošti na sporedu še v četrtek ob 19. uri. Prav besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov, ki premika meje med formo bralne in odrske uprizoritve, bo tudi izhodišče za okroglo mizo Neodvisnost bralne uprizoritve, ki bo ob 21. uri sledila predstavi. Gotje omizja bodo Saška Rakef, Blaž Lukan, Janez Janša in Eva Kokalj, moderiral pa bo Jernej Potočan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novi-posti-premiera-besedila-varje-hrvatin