FBS gosti študente in pričakuje tujce

Avtor: FBS

Na Festivalu Borštnikovo srečanje se te dni mudi več kot sto študentov treh gledaliških akademij, ljubljanske, zagrebške in moskovske GITIS. Predstavljajo svoje produkcije, pripravljajo festivalski blog in se udeležujejo petih delavnic; danes bodo pod vodstvom Borisa Ostana s pomočjo nevtralne maske raziskovali ritme živega in neživega sveta okrog in v nas. Zvečer bosta na ogled predstavi Požar, produkcija UL AGRFT in Ribiške zdrahe, Akademije za igro, ruskega gledališkega inštituta GITIS iz Moskve.


V preteklih dneh je bila uspešno izvedena mednarodna konferenca o razvoju gledaliških občinstev Prečiti meje ter usposabljanje za pedagoške delavce v okviru programskega sklopa Mlado gledališče. Skozi predstave in delavnice so več kot tridesetim strokovnim delavcem in koordinatorjem kulturno umetnostne vzgoje približali gledališče in aktualne pristope k vzgoji mlade publike. Mladi gledalci so napolnili dvorane v vseh terminih/na vseh predstavah, nekaj pa se jih je preizkusilo tudi na delavnicah.

Slovesna otvoritev festivala bo v petek, 18. oktobra 2019; ob 18.00 začenjajo z odprtjem razstave fotografij prejemnic in prejemnikov Borštnikovega prstana fotografa Primoža Korošca v razstavišču Vetrinjski, nadaljujejo z vodenim ogledom razstave razvoja slovenske scenografije Prostor v prostoru v Studiu UGM (Slogi), vrhunec otvoritvenega večera je predstava Poroka umetniškega ansambla Gecko (ob 20.00, Veliki oder SNG Maribor). Gostovanje organizirajo s podporo British Council Ljubljana in sodi med vrhunce letošnje festivalske edicije. Pogovor o predstavi bo v soboto, 19. oktobra, ob 10.00 v Medetaži SNG Maribor (tudi novinarski termin za Gecko), seminar za študente gledaliških šol pa med 12. in 16. uro istega dne v Alma Mater Europaea.

Prvi festivalski vikend prinaša tudi prve tekmovalne predstave po izboru selektorja Matjaža Zupančiča.

Začelo se bo s Kresnicami Mestnega gledališča ljubljanskega in deset ur trajajočo predstavo še ni naslova režiserja Tomija Janežiča (produkcija Slovensko mladinsko gledališče). V medetaži SNG Maribor bomo predvajali dokumentarni film La cura del teatro.

Gostili bodo Evropski regionalni svet Mednarodnega gledališkega inštituta. Več kot 30 predstavnikov evropskih centrov Mednarodnega gledališkega inštituta bo na tridnevnem srečanju v Mariboru razvijalo nove strategije sodelovanja, izmenjali si bodo izkušnje dobrih praks in razpravljali o novih mednarodnih sodelovanjih, ob tem pa si bodo ogledali predstave slovenskih producentov in se udeležili dodatnih festivalskih dogodkov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/fbs-gosti-studente-in-pricakuje-tujce