V koprskem gledališču krstna uprizoritev Mehurčkov

Avtor: STA

V Gledališču Koper v soboto pripravljajo krstno uprizoritev predstave Mehurčki v režiji Jake Ivanca, ki v sklenjeno celoto povezuje osem pesmi iz istoimenske pesniške zbirke za otroke Otona Župančiča. Ustvarjalci predstave so izpostavili, da predstava dopušča možnost različnih interpretacij, pomembno sporočilo Mehurčkov pa je pomen radovednosti.


Foto: Arhiv Gledališče Koper

Avtor dramatizacije in režiser Jaka Ivanc je napisal besedilo, v katerem je vpetih osem pesmi iz najbolj znane Župančičeve zbirke za otroke, ki je izšla po njegovi smrti leta 1952, je na današnji novinarski konferenci pojasnil dramaturg koprskega gledališča Miha Trefalt.

Župančič se je z otroško poezijo ukvarjal enakovredno kot s poezijo za odrasle, pesmi iz Mehurčkov pa je v preteklih desetletjih že nudila material za marsikatero gledališko uprizoritev. To pot je Ivanc pesmi povezal v zgodbo o Cicibanu, ki ga hoče mama spraviti v posteljo, sam pa ne more zaspati. Ciciban se s pomočjo lutke možička skozi pesmi podaja na različne pustolovščine, od spuščanja mehurčkov do ježe konja, je še navedel Trefalt.

Predstava je sicer namenjena najmlajšim in, kot je ocenil Ivanc, otroci verjetno jezika ne bodo v celoti razumeli. Če bi želeli besedilo preveč podrobno razlagati, bi se zapletli, na način, ki so ga izbrali, pa poezija zaživi na odru. Sestavni del predstave je glasba, katere avtorica je Anja Ukovič. Po mnenju Ivanca so pesmi spevne in bi znale tudi ponarodeti, glasbena vez z besedilom pa bo pomagala otrokom, da predstavo hitreje dojamejo.

Igralsko zasedbo sestavljajo Rok Kravanja kot Ciciban, Siniša Bukinac kot možiček in Tinkara Kovač kot mama.

Za Kravanjo je Ciciban navihanček, saj je v njem potreba, da bi nekako podaljšal dan. Dobro sporočilo predstave je po njegovi oceni prav v tem, da Ciciban ni preveč priden in poslušen, ampak je v njem radovednost, ki ga žene k odkrivanju.

Obenem gre za tako preprosto in čisto predstavo, material pa dopušča možnost različnih interpretacij, da jo lahko tudi odrasli doživljajo na bolj abstraktni ravni.

Bukinac pa je izpostavil pestrost scenografije, ki deluje kot "barvna terapija", obenem pa je dovolj enostavna in strnjena ter prostorna, da jim omogoča dovolj gibov.

Vključno s sobotno premiero bo v dveh mesecih na sporedu kar 30 predstav, od tega 27 v Kopru in tri v Celju.

Že v petek pa bo na vrsti koprska premiera komedije Iztoka Mlakarja Tutošomato v režiji Vita Tauferja. Gre za koprodukcijo koprskega gledališča in SNG Nova Gorica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-koprskem-gledaliscu-krstna-uprizoritev-mehurckov