Tatovi podob tokrat o življenju in smrti HPD-ja

Avtor: STA

V klubu Gromka na Metelkovi bo drevi ob 21. uri premiera burlesknega performansa Življenja in smrti HPD-ja. Performans sodi v serijo Tatovi podob predstavljajo, izvedel pa ga bo član skupine The Feminalz Loup Abramovici, ki nastopa pod umetniškim imenom HPD (Hormonal Pertubator in Decay oziroma Hormonski motilec v razkroju).


Foto: Nada Žgank

Abramovici se bo za performans prelevil v dr. HPD in se bo dotaknil lajšanja motnje pozornosti in hiperaktivnosti - ADHD. HPD se namreč bliža štiridesetim in kriza srednjih let je na obzorju: "Boji se, da se mu bo utrgalo, medtem ko lovi ravnotežje na tankem in ostrem robu med moralo in zloglasnostjo."

HPD zase pravi, da je mnoštvo, zato mu v iskanju lastne avtentičnosti vedno spodleti. "Je neodločna mucica, ki se ji je med mijavkanjem na vroči pločevinasti strehi končno posvetilo, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni. Sovraži streho in sovraži pot... Počuti se kot zajec, ki ga je oslepila bleščavost pobožnih želja," o predstavi piše na spletni strani producenta serije, zavoda Emanat.

Soavtorici performansa in izvedbe sta Nataša Živković in Ana Čigon, kostume podpisuje Urška Recer, masko Tina Prpar, glasbeno montažo Luka Prinčič, oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo pa Peter Šanović.

Redni umetniško-družabni večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavili sodelavci in sodelavke skupine The Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo "feministično-postdramsko-burlesko".

Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje, so sporočili iz Emanata.

S serijo Tatovi podob predstavljajo pa člani in članice skupine podrobneje pogledajo v življenje enega od tehnoburlesknih likov. Po Urški Vohar (Matilda in njene žemljice, 2017) se tokrat v klubu Gromka predstavlja Abramovici kot HPD. Ponovitve performansa bodo na sporedu 22. oktobra, 23. novembra in 5. decembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tatovi-podob-tokrat-o-zivljenju-in-smrti-hpd-ja