V APT predstava Turobni dnevi, čudoviti časi po motivih kratke proze J. D. Salingerja

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri premierno izvedli predstavo Turobni dnevi, čudoviti časi v režiji Maše Pelko, avtorski projekt po motivih kratke proze ameriškega pisatelja J. D. Salingerja. Nastopili bodo Branko Jordan, Ana Urbanc, Anuša Kodelja, Gregor Podričnik in Lara Fortuna.


Foto: Barbara Čeferin

Iz APT so sporočili, da je specifika za predstavo uporabljenih Salingerjevih kratkih zgodb, da se v teh, četudi se zdijo na videz nepovezane, plete pripoved družine Glass, katerih sedem otrok je v otroštvu nastopalo v fiktivni oddaji za nadarjene otroke.

"Tako skozi različne perspektive, situacije in dogodke prepleta preteklost in sedanjost družinskih članov, njihove usode in vplive njihovih odločitev, katerih posledice so zaznamovale prav vsakega od njih," so dodali.

Ker sta Salingerjev opus in tudi misel po svoje še danes popolnoma neulovljiva, hkrati pa v imenu medsebojnih odnosov, bolečin, strahov in ljubezni izjemno aktualna, se mlada ekipa omenjene predstave loteva na način avtorskega projekta, ki črpa iz Salingerjeve motivike ter odpira prostor za svojo lastno pripoved.

Pred gledalci se tako zvrsti pet posameznikov, "družinsko, prijateljsko, ljubezensko ali popolnoma slučajno povezanih, ki skozi naključja določajo drug drugega, ki iščejo smisel obstoja, igre in preteklosti, vsak zase, včasih pa, če imajo srečo, tudi skupaj". Sicer pa so povezovalni členi tega avtorskega projekta surovost ameriške proze, pretresljivost samote in ljubezen do gledališča, so pristavili v APT.

Predstava je nastala s sodelovanjem ljubljanskega Cankarjevega doma. Dramaturgija je delo Jake Smerkolja Simonetija, scenografija Eve Ferlan in kostumografija Nine Čehovin. Glasbo je prispeval Jurij Alič.

Po podatkih APT Jerome David Salinger (1919-2010) velja za enega najvplivnejših ameriških proznih avtorjev, katerega opus, četudi razmeroma majhen, zaznamujejo antologijska dela. Med njimi je gotovo najbolj znamenit Varuh v rži iz leta 1951, ki je postal klasika ameriškega pripovedništva in je še vedno med tamkajšnjimi najbolj branimi romani.

Kljub temu pa Salingerjev opus pretežno temelji na kratkih zgodbah, med katerimi izstopa Odličen dan za ribe bananarice, ki ga je proslavila leta 1948 z objavo v reviji New Yorker. Pet let kasneje je izšla zbirka Devet zgodb - v Sloveniji v prevodu Andreja Pozniča zbranih v knjigi Odličen dan za ribe bananarice -, ki je obveljala za eno najbolj dovršenih zbirk kratke proze v svetovni literaturi, so še zapisali v APT.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-predstava-turobni-dnevi-cudoviti-casi-po-motivih-kratke-proze-j-d-salingerja