Z izpričanimi njenimi zgodbami se sklepa 25. Mesto žensk

Avtor: STA

S simpozijem, ki spremlja izid dela Dialektika spola Shulamith Firestone v slovenščino, ter performansom In Posse: ženska sperma Charlotte Jarvis se izteka jubilejna, 25. izdaja mednarodnega festivala sodobne umetnosti Mesto žensk. V nedeljo za veliki finale sledi še skupna zabava Mesta žensk in Mednarodnega festivala računalniške umetnosti.


Letošnji dvotedenski festival Mesto žensk je potekal v sodelovanju s 30 lokalnimi in 20 mednarodnimi partnerji. Na dogodkih v Ljubljani, Mariboru in Zagrebu skupno sodeluje 160 gostij iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Francije, Španije, Nizozemske, Anglije, Poljske, Danske, Rusije, Japonske in ZDA.

"Veliko zanimanje občinstva dokazuje, da so teme in vprašanja spolne razlike, feminizma, družbene, politične in spolne enakosti aktualna, pomembna in odmevna. Zdi se celo, da Mesto žensk danes potrebujemo še bolj kot pred 25 leti. Naj živi #HerStory," je ob sklepu letošnje festivalske izdaje dejala njegova umetniška vodja Teja Reba. Tekom festivala je v Amsterdamu prevzela tudi prestižno mednarodno nagrado za kulturo princese Margriet, ki jo je Mrestu žensk namenila Evropska kulturna fundacija.

Današnji celodnevni mednarodni simpozij, naslovljen Zamišljanje radikalno drugačnih prihodnosti: Dialektika spola in feministične utopije danes, spremlja izid knjige Dialektika spola Shulamith Firestone v prevodu Katje Čičigoj pri založbi cf*. V Atriju ZRC bodo poleg prevajalke dela svoje referate predstavile še Victoria Margree, Chrys Papaioannou, Anamarija Šiša, Pia Brezavšček in Sophie Lewis.

Zvečer pa bo dogajanje v Ljubljani v Galeriji Kapelica zaokrožil performans In Posse: ženska sperma Charlotte Jarvis. Umetnica s pomočjo znanstvenice Susane Chuva de Sousa Lopes in njene ekipe z univerze v nizozemskem Leidnu raziskuje možnost razvoja ženske sperme. Umetniški del projekta meri na civilizacijsko semantiko človeške sperme, ki si je v zgodovini pridobila status simbola moči in nadvlade. V performativnem delu pa umetnica raziskuje starogrški festival plodnosti Thesmophoria, ki ga želi oživiti v sodelovanju s skupino žensk, trans in nebinarnih oseb.

V nedeljo se za sklep festivala v Mariboru obeta še zabava ob skupni 25. obletnici Mesta žensk in tamkajšnjega Mednarodnega festivala računalniške umetnosti. "Namen programa, s katerim obeležujemo skupno obletnico, je povezati oba festivala ter odpreti vprašanja o njuni zgodovini in prihodnosti prek oziranja k nekdanjim, sodobnim in bodočim vozliščem med feminizmom in novimi tehnologijami," piše na strani Mesta žensk. Avtobus za Maribor za prijavljene udeležence izpred Stare mestne elektrarne starta ob 15. uri.

Kljub zaključku 25. izdaje pa si pri Mestu žensk že manejo rokave. Festival je namreč letos pridobil sofinanciranje Ustvarjalne Evrope in Evropske komisije za tri nove večletne projekte. Prvi, pri katerem je Mesto žensk vodilni partner, je dvoletni Women on Women (WoW), ki obravnava vprašanja enakosti spolov v raznoliki in večkulturni Evropi, skozi zgodovinsko in sodobno perspektivo in preizkuša nove modele solidarnosti v kulturnem sektorju in izmenjave znanj med različnimi skupnostmi žensk in umetnicami.

Štiriletni projekt BE PART bo povezal deset mednarodnih partnerjev, ki stremijo h kritičnemu in terenskemu raziskovanju modelov participatorne umetnosti ter k oblikovanju nove etike in ekonomije družbeno odgovornih umetniških praks, triletni projekt BurnOut Aid pa je namenjen raziskovanju izgorelosti v nevladnem sektorju, predvsem v tistih organizacijah, ki delujejo na področju dela z diskriminiranimi skupinami. Festival bo sodeloval tudi pri projektu regionalne mladinske izmenjave umetnikov in aktivistov ActArt, podprtem v okviru programa Erasmus+.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-izpricanimi-njenimi-zgodbami-se-sklepa-25-mesto-zensk