V novogoriškem gledališču premiera Mlakarjeve Tutošomato

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču SNG Nova Gorica bo danes ob 20. uri premiera komedije Iztoka Mlakarja Tutošomato. Predstava je nastala v režiji Vita Tauferja in koprodukciji z Gledališčem Koper. Komedija prinaša burkaško dogajanje, napisano v značilnem in sočnem humornem dialektu, dopolnjujejo jo songi in instrumentalni trio z glasbo v živo.


Foto: Peter Uhan

Mlakarja je tokrat navdahnila Shakespearova Ukročena trmoglavka, vendar se je po avtorjevih besedah precej oddaljil od besedila. Obenem je družbeno kritična, saj "ni nobene komedije, ki ne bi bila družbeno kritična".

Mlakar je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal še, da je komedija nastajala sproti, celo med samimi vajami so popravljali in dopolnjevali besedilo in songe. Celo naslov komedije je nastal povsem spontano. "In če pogledate v gledališki list, so v njem zapisana nekoliko drugačna besedila songov, kot je zadnja izvedba. Naslov na njem pa je napisan tako, da izstopata besedi tuto in mato, kar pomeni popolnoma noro."

V krstni izvedbi predstave bodo zaigrali Patrizia Jurinčič Finžgar, Urška Taufer, Tjaša Hrovat, Luka Cimprič, Žiga Udir, Rok Matek, Matija Rupel in Iztok Mlakar. Na odru bo tudi instrumentalni trio, ki ga sestavljajo Matjaž Švagelj, David Šuligoj in Roman Kobal.

Pod predstavo se poleg Iztoka Mlakarja in Vita Tauferja podpisujejo še asistentka režije Tereza Gregorič, scenograf Voranc Kumar in kostumograf Matic Hrovat.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novogoriskem-gledaliscu-premiera-mlakarjeve-tutosomato