V novogoriškem gledališču premiera nove Mlakarjeve komedije Tutošamato

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo v četrtek zaživela krstna uprizoritev nove komedije Iztoka Mlakarja Tutošamato. Kot vse dosedanje uprizoritve je tudi ta nastala v režiji Vita Tauferja in koprodukciji z Gledališčem Koper.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

"To je verjetno še ena predstava, ki se bo zapisala v zgodovino našega gledališča, tako kot vsa dela Iztoka Mlakarja doslej," je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec.

Komedija Tutošamato prinaša zabavno in burkaško dogajanje, napisano v značilnem in sočnem humornem dialektu, dopolnjujejo pa jo songi in instrumentalni trio z glasbo v živo. Avtorja je tokrat navdahnila Shakespearova Ukročena trmoglavka, vendar se je po Mlakarjevih besedah precej oddaljil od njega. Obenem pa je družbeno kritična, vendar "ni nobene nobene komedije, ki ne bi bila družbeno kritična".

Današnji čas ni primeren za tragedijo, je povedal režiser Vito Taufer in dodal, da vsebina govori "o zelo konkretnih, tuzemskih stvareh, hiša, ki se ruši, je prispodoba našega sveta".

Mlakar je povedal še, da je komedija nastajala sproti, celo med samimi vajami so popravljali in dopolnjevali besedilo in songe. Celo naslov komedije je nastal povsem spontano. "In če pogledate v gledališki list, so v njem zapisana nekoliko drugačna besedila songov kot je zadnja izvedba. Naslov na njem pa je napisan tako, da izstopata besedi tuto in mato, kar pomeni popolnoma noro."

Igralka Patrizia Jurinčič Finžgar pa je dodala še, da je na začetku dela vsak lik v komediji pošast, ko jih "med delom spoznamo, pa ugotovimo, da so to liki, ki jih vsakodnevno srečujemo po svetu".

Delo je nastajalo v mladi in dobri ekipi, bila je kar zanimiva izkušnja, je še poudaril Mlakar.

Poleg Patrizie Jurinčič Finžgar bodo zaigrali še Urška Taufer, Tjaša Hrovat, Luka Cimprič, Žiga Udir, Rok Matek, Matija Rupel in Iztok Mlakar. Na odru bo tudi instrumentalni trio, ki ga sestavljajo Matjaž Švagelj, David Šuligoj in Roman Kobal.

Pod predstavo se poleg Iztoka Mlakarja in Vita Tauferja podpisujejo še asistentka režije Tereza Gregorič, scenograf Voranc Kumar in kostumograf Matic Hrovat.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novogoriskem-gledaliscu-premiera-nove-mlakarjeve-komedije-tutosamato