Avtorica v fokusu 25. Mesta žensk Nina Dragičević se predstavlja

Avtor: STA

Književnica, skladateljica in sociologinja Nina Dragičević je avtorica v fokusu 25. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk. V okviru programa Musica Femina bo umetnica drevi premierno predstavila zvočno instalacijo Ekstenzije užitka, v ponedeljek pa bo po pogovoru o njenem delu koncertno predstavila pesnitev Ljubav reče greva.


Nina Dragičević je književnica, skladateljica in magistrica sociologije. Je avtorica romana Kdo ima druge skrbi, dveh esejističnih monografij, Slavne neznane in Med njima je glasba ter pesnitve Ljubav reče greva.

Njena besedila so bila prevedena v angleški, nemški, češki in španski jezik. Je sourednica literarne revije Idiot ter članica in sodelavka Društva slovenskih pisateljev. Je tudi avtorica več elektroakustičnih kompozicij in zvočnih instalacij. Leta 2016 je izšel njen album Parallelax, leta 2019 pa album z elektroakustično opereto Gospa, tega v realnosti ni. Ob tem vodi Mednarodni simpozijski festival Topografije zvoka in na Radiu Študent pripravlja radijsko oddajo Slavne neznane.

Nina Dragičević je leta 2018 kot prva v zgodovini pesniške nagrade vitez poezije prejela obe nagradi - tako po izbiri strokovne žirije kot po izbiri občinstva. Istega leta ji je bila dodeljena svečana listina Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke in priznanje Fakultete za družbene vede. Leta 2018 je bila finalistka za evropsko nagrado Palma Ars Acustica.

V sklopu Mesta žensk bo Nina Dragičević drevi ob 20.30 v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana (Smeel) premierno predstavila zvočno instalacijo Ekstenzije užitka, s katero se poglablja v zmožnosti zvočnosti, ne le kot načina za izražanje užitka, pač pa kot aktivnega agenta užitka.

"Komponistka iz svoje izrecne radikalno feministične perspektive vpraša: Ali je užitek resnično romantičen, senzualen, potekajoč občutek, kot je razumljen v konvencionalnem pojmovanju? Ali pa je bolj točka raztelešenja in destrukcije v najbolj konstruktivnem smislu kot tudi nosilec neubesedljivih posledic, ki izidejo natanko iz njegove zvočnosti? Ali ni v tem oziru ključno vedeti, da je komponistka užitka ženska, morda dve ženski," piše v najavi dogodka na spletni strani Mesta žensk.

V ponedeljek pa bodo ob 19. uri, prav tako v Smeel, Nataša Velikonja, Gabriela Babnik, Marko Karlovčec ter povezovalec dogodka Miha Zadnikar iskali presečišča in soočali poglede na različne vidike glasbenega, literarnega in teoretskega ustvarjanja Nine Dragičević. Umetničino ustvarjanje je namreč mogoče umestiti v več kontekstov; v teoretsko in literarno produkcijo, v lezbični aktivizem ter v glasbo.

Pogovoru bo ob 20.30 sledila koncertna izvedba umetničine pesnitve Ljubav reče greva, ki je izšla pri Založbi ŠKUC. "Ljubav reče greva je kompleksna in presunljiva zgodba o preživetju, pomembna tudi za razumevanje stiske, ki predstavlja vsakdanjo peklensko realnost marsikaterega posameznika tukaj in zdaj," je o knjigi zapisal literarni kritik in glasbenik Domen Slovinič.

Nocojšnji dogodek bo "predstavitev sinteze umetnostnih in mišljenjskih zvrsti, od lirskih utopitev v ljubezen, pa do natančnih analiz sodobnih družbenih patologij - skozi zvočno interpretacijo Žige Jenka ter glasovno interpretacijo Anje Novak in same avtorice", piše na spletni strani festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/avtorica-v-fokusu-25-mesta-zensk-nina-dragicevic-se-predstavlja