V Kranju premiera družbene koreografije v tretjem življenjskem obdobju

Avtor: STA

V Kranju bo danes premiero doživela svojevrstna predstava Jata izkušenih ptic - Družbena koreografija v tretjem življenjskem obdobju. Gre za avtorski koncept Ajde Tomazin, predstava pa gledalce popelje po vnaprej začrtani poti skozi mesto, in sicer s slušalkami, prek katerih se zgodbe prelivajo z mestno scenografijo.


Foto: Maša Pirc

Premierna uprizoritev bo danes ob 16. uri z začetkom v Stolpu Škrlovec. Kot pojasnjujejo v Zavodu Carnica, ki upravlja z Layerjevo hišo in sodeluje kot koproducent, se predstava dogaja na različnih lokacijah mestnega jedra Kranja, občinstvo pa jo spremlja preko naglavnih slušalk. Vsaka ponovitev sprejme 32 ljudi, toliko je namreč naglavnih slušalk, ki so nujne za spremljanje predstave.

Vse nastopajoče so upokojene Kranjčanke, saj projekt raziskuje koreografijo v tretjem življenjskem obdobju. Jata izkušenih ptic pa obiskovalce vabi, da iz vloge opazovalca in poslušalca prestopijo v začasno skupnost ter jo s svojo prisotnostjo nadgradijo.

Po besedah dramaturginje Jasmine Založnik Jata izkušenih ptic enakovredno razpira poglede in spomine vseh njenih delov oziroma deležnic ter v dialogu in spoju ustvarja edinstveno zgodbo Kranja. Subtilno opisuje njegovo spreminjajočo podobo, beleži spomine in družbeni utrip mesta, ki je podvržen osebnim doživetjem in vtisom.

Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razpira množičnost sobivajočega percipiranja posamičnega kraja in dogodka ter tako z rahločutnostjo spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti.

Kljub temu da so ti pogledi intimni in edinstveni, so lahko dovolj splošni, da se v njih posredno prepoznamo, kot tudi občutimo lepoto medsebojnih razlik in naše lastne ranljivosti, pojasnjuje dramaturginja.

Avtorica predstave Ajda Tomazin je koreografinja in oblikovalka, poznana po večplastnosti ustvarjanja, ki sega od oblikovanja, kostumografije, scenografije, koreografije, instalacije, fotografije in animacije do intermedijske in konceptualne umetnosti. V letošnjem letu je ustanovila zavod za interdisciplinarne procese Odprti predali.

Koproducenti Jate izkušenih ptic so Zavod Carnica, Ljudska Univerza Kranj, Prešernovo gledališče Kranj, Zavod O in Loški oder Škofja Loka. Projekt podpirata tudi ministrstvo za kulturo in Mestna občina Kranj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranju-premiera-druzbene-koreografije-v-tretjem-zivljenjskem-obdobju