V Mariboru odprtje pregledne razstave slovenske scenografije

Avtor: STA

Po aprilskem odprtju v ljubljanski Narodni galeriji se drevi razstava Prostor v prostoru, namenjena predstavitvi scenografije na Slovenskem do leta 1991, seli v Maribor. Umetnostna galerija Maribor bo razstavo v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje oktobra in novembra gostila v UGM Studiu na Trgu Leona Štuklja in avli SNG Maribor.


Foto: Arhiv SLOGI

Gre za prvo pregledno razstavo, ki slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko hkrati. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij gledaliških uprizoritev bodo predstavljeni scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.

Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila gledališki del njihovih opusov, ki je bil doslej slabše predstavljen. Na ogled bodo dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Preglja, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka in Toše Primožiča, vse do projektov v letu 1991, ki jih podpisujejo avtorji, kot so Vadim Fiškin, Miran Mohar ali Marko Japelj.

Razstava, ki jo je Slovenski gledališki inštitut pripravil v sodelovanju z Narodno galerijo, prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Avtorica razstave je umetnostna zgodovinarka Ana Kocjančič, ki je leta 2006 na oddelku za umetnostno zgodovino filozofske fakultete končala podiplomski študij na temo scenografije v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-odprtje-pregledne-razstave-slovenske-scenografije