Novogoriški gledališče v Rusiji s koprodukcijsko predstavo Ōs

Avtor: STA

SNG Nova Gorica te dni gostuje v Sankt Peterburgu, kjer so v petek predpremierno uprizorili predstavo Ōs, ki je nastala v koprodukciji z ruskim gledališčem Teatr Osobnjak Sankt Peterburg. Premiera eksperimentalne predstave po motivih zgodb iz zbirke Obrnjena rokavica srbskega pisatelja Milorada Pavića, ki jo je režiral Aleksej Obrazcov, bo danes.


V slovensko-ruski zasedbi nastopata Maja Poljanec Nemec in Kristina Skvarek, ki se jima na ruskem odru pridruži Andrej Žukov, na slovenskem pa Janez Starina. Premiera na malem odru SNG Nova Gorica bo 6. novembra, so sporočili iz novogoriškega gledališča.

"Živimo življenje vseh prebivalcev tega sveta, le svojega ne. A v redkih trenutkih čutimo svojo os, ki se ne ozira na ostalo človeštvo in nam govori, kam naj gledamo in kaj naj mislimo," so o vsebini predstave zapisali v gledališču.

Sinteza multimedijskih in dramskih elementov v predstavi Ōs prevaja v sodobni jezik dialog dveh mističnih likov. Dve igralki z na videz naključnimi podobnostmi v biografijah, vsaka s lastnim notranjim življenjem in jezikoma, ki si očitno nista podobna, ustvarjata svet, ki ga je mogoče le gledati, poslušati in občutiti. Igralki, kot so še zapisali v gledališču, raziskujeta in spoznavata točko ustvarjanja misli, ki ne pozna jezikovnih in družbenih ovir.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogoriski-gledalisce-v-rusiji-s-koprodukcijsko-predstavo-os