Na Taboru Triadni balet: med človekom, umetnostjo in tehnologijo

Avtor: STA

V režiji Jana Krmelja bo ob 20. uri v Sokolskem domu Tabor premiera plesno-performativne predstave Triadni balet. Predstava je zadnje dejanje istoimenskega projekta, ki se je porodil iz hkratnosti dveh letošnjih jubilejev - 100. obletnice umetniške šole Bauhaus in 100. obletnice Univerze v Ljubljani.


Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala vodja projekta Mateja Gaber, je v sklopu projekta, ki se je pričel pred letom in pol, že izšla znanstvena monografije Bauhaus - Baumensch pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete, poleg tega so potekale likovne, glasbene in plesne delavnice ter istoimenski simpozij v ljubljanski Moderni galeriji. Poudarila je, da je osrednja ideja projekta, da združi študentke in študente Univerze v Ljubljani, poveže članice in akademije v ustvarjalno in enovito celoto ter opozori na pomen interdisciplinarnosti.

Jan Krmelj, ki podpisuje režijo in vizualni scenarij predstave, je povedal, da predstava nastaja kot presek mnogih dogodkov in ustvarjalcev ter je hommage Oskarju Schlemmerju. S široko ekipo so se skupaj potopili v snov Bauhausa in Schlemmerjevega Triadnega baleta iz leta 1922, ki velja za eno ključnih inovacij in zapuščin Bauhausa. Predstava na novo premišljuje njegove ideje in se sprašuje o odnosu med človekom, umetnostjo in tehnologijo.

Koreografa predstave sta Žigan Krajnčan in Krmelj, ki bdi tudi nad oblikovanjem svetlobe. Scenografijo in oblikovanje monumentov podpisuje Nika Erjavec, kostumografinja je Brina Vidic, skladatelja in oblikovalca zvoka sta Gašper Torkar in Kristjan Kroupa, asistentka režiserja in oblikovalka vstopnega prostora pa je Nika Prusnik Kardum.

V predstavi nastopajo Simon Šerbinek, Andraž Prokofjev, Bor Prokofjev, Nace Novak in Arne Zalar. Projekt je nastal v sodelovanju z ljubljansko Filozofsko fakulteto, Univerzo v Ljubljani ter EU - Evropsko nočjo raziskovalcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-taboru-triadni-balet-med-clovekom-umetnostjo-in-tehnologijo