Pred sto leti na mariborskem odru Tugomer, danes Grmače

Avtor: STA

Na dan, ko je bila pred natanko stotimi leti na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor prva slovenska uprizoritev, bo v gledališču premiera nove dramske stvaritve. Medtem ko je bil pred stoletjem premierno uprizorjen Tugomer v režiji Hinka Nučiča, bo danes premiera drame Grmače režiserke Nine Rajić Kranjac.


Foto: Damjan Švarc

To je zadnja drama Daneta Zajca (1929-2005), uprizorjena za čas njegovega življenja, napisana pa je bila v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Tematizira uničenje ali razpad družine in s tem določene skupnosti v celoti.

"Dane Zajc odpre Grmače skozi skrhan odnos očeta in sina in mislim, da nas je to najbolj inspiriralo ob vstopu v material. Na Grmačah absolutno primanjkuje ljubezni, razumevanja, strpnosti in spoštovanja do sočloveka, mi pa smo se odločili, da raziščemo, kako pride do tega," je na novinarski konferenci pred premiero povedala mlada režiserka.

Kot je dejal dramaturg Tibor Hrs Pandur, so Grmače med drugim tudi zgodba o kontekstu, strukturi in rojstvu fašizma. "Grmače v naši rekonstrukciji razkrivajo, kaj se zgodi z občutljivim posameznikom, če ni sprejet, če je zaničevan in manipuliran, če je njegova drugačnost zatrta ali nenehno predstavljena kot bolezen ali šibkost. Odpor, ki ga tak teror lahko povzroči, bo tak, da se bo prej ali slej ukinil; in če bi bila njegova vrnitev iz zasmrtja možna, se ne bi vrnil kot vseodpuščujoči odrešenik, ampak kot maščevalec, krvnik in rabelj. Kar je dobil, bi stoterno delil. Na koncu pa tudi svojo blodnjo uvidel," je ocenil.

V vlogi Andraža je Vladimir Vlaškalić, njegov sin Jur je Benjamin Krnetić. Igrajo še Nejc Cijan Garlatti, Žan Koprivnik, Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Minca Lorenci, Liza Marijina in Gorazd Žilavec.

Nocojšnja premiera Grmač sodi v okvir obeleževanja stoletnice SNG Maribor, katerega vrhunec je predstavljala sobotna slavnostna akademija, na kateri je predsednik republike Borut Pahor vročil gledališču državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Za rojstni dan prvega slovenskega poklicnega gledališča v Mariboru šteje prva uprizoritev 27. septembra 1919, ki je bila drama Tugomer Josipa Jurčiča v režiji takratnega ravnatelja gledališča Hinka Nučiča.

Obeleževanje stoletnice se bo nadaljevalo še prihodnji teden. Na omizju v torek bodo svoje poglede na zgodovino in sedanjo podobo gledališča soočili igralci, v petek pa bo sledila slavnostna premiera opere Netopir Johanna Straussa mlajšega. Prva operna stvaritev na tem odru je bila sicer opereta Mam'zelle Nitouche, ki je premiero doživela 1. maja 1920.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pred-sto-leti-na-mariborskem-odru-tugomer-danes-grmace