Plesna predstava Human se dogaja na letališkem terminalu

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo drevi premiera predstave Human v izvedbi plesne skupine Kjara's Dance Project. "V čakanju na let se vzpostavi naključni kolektiv potnikov, ki nihajo med virtualno in resnično prisotnostjo," o predstavi piše na spletni strani CD. Ponovitev predstave v produkciji Plesnega teatra Ljubljana (PTL) bo na sporedu v petek.


Foto: Aljoša Rebolj

Linhartova dvorana Cankarjevega doma se bo nocoj in v petek prelevila v terminal na letališču, ki bo poln različnih oseb in osebnosti ter bo predstavljal globalni oder, prizorišče maksimalne napetosti med umetnim in naravnim, tehnološkim in organskim. Pred gledalci se bo zvrstila koreografija podrobnega opazovanja, varnostnih pregledov in čakalnih vrst, ki predstavlja rituale nadzora, ki ljudi postavljajo v nov odnos do sebe, do svojega potenciala biti drugačen in nov ali biti drug.

Ustvarjalci baletne predstave Human raziskujejo vpliv mobilnosti na identiteto posameznika. Sprašujejo se, če je migracija nujna za preživetje vrste, če nas izkoreninjenost približa avtentičnemu sebi ali povzroči, da izgubimo stik s sabo in s svojim človeškim tropom ter če je sodobna skupnost dovolj, da zadovolji našo potrebo po sočloveku.

Avtorica in koreografinja predstave Human je Kjara Starič Wurst, ki v svoje projekte vključuje klasični in sodobni balet ter ju povezuje s sodobnimi plesi. Leta 2010 je ustanovila kolektiv Kjara's Dance Project, ki mladim plesalcem daje priložnosti in izkušnje na odru ter jim pomaga postaviti stebre za nadaljnji samostojen razvoj.

"Kjara's Dance Project je projektna plesna skupina, ki združuje odlične slovenske, ameriške in italijanske sodobne in baletne plesalce. Zadnjih osem let njihove predstave privabljajo v dvorane Cankarjevega doma široko občinstvo starih in mladih plesnih navdušencev, vključno z gledalci, ki sicer ne zahajajo na plesne predstave. Kjarin gib je mešanica baletne stiliziranosti in človeške vsakdanjosti, stil, s katerim se poistoveti širši in raznovrstni krog občinstva," še piše na spletni strani CD.

V predstavi bodo zaplesali Jernej Bizjak, Drejc Derganc, Mateja Železnik, Rebecca Moriondo, Kaja Lin Jagodič Avguštin, Anja Möderndorfer, Jure Gostinčar, Staša Tušar, Kany Obenga in Katarina Čegovnik. Dramaturginja je Gaja Lužnik, kreativna in izvršna producentka je Katja Somrak, glasbo je ustvaril Ran Bagno.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesna-predstava-human-se-dogaja-na-letaliskem-terminalu