Predstavitev repertoarja Drame, Opere in Baleta SNG Maribor za sezono 2010/2011

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniški vodja Drame Vili Ravnjak, umetniški vodja Opere in baleta Janko Kastelic ter vodja Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfonični cikel in koncertni ciklus Plus za prihajajočo sezono 2010/2011.


Foto STA

»Zavedamo se, da v medijsko in vizualno agresivnem svetu gledališče znova pridobiva na aktualnosti zaradi svoje neposrednosti: predstava v živo je kulturni prestiž. Živa prisotnost igralcev, pevcev, baletnikov in glasbenikov, ta neposredni trk dveh realnosti ponuja in omogoča avtentična in unikatna doživetja. Prizadevamo si, da obiskovalci vsako izkušnjo z našim gledališčem doživijo kot nepozaben dogodek, ki bogati in spodbuja nova spoznanja in razmišljanja o življenju in svetu, v katerem živimo,« je povedal Danilo Rošker, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor in dodal: »V prihajajoči sezoni želimo kakovost umetniške ravni naših produkcij še nadgraditi in jih približati še večjemu številu obiskovalcev. Občutek, da smo vse pogosteje v vlogi ambasadorja slovenske kulture in umetniške ustvarjalnosti, nas navdaja s ponosom in posebnim zadovoljstvom. Programi Drame, Opere in baleta ter simfoničnega orkestra so porok za nadaljnji preboj doma in v tujini. Res je, da je globalna gospodarska kriza posledično zajela tudi kulturo, ni pa zajela kreativnosti umetnikov, ki so v svojih stvaritvah pokazali drznost, genialnost in magičnost

Program Drame v sezoni 2010/2011 sestavljajo dve klasični komediji, renesančna Shakespearova Dvanajsta noč ali Kar hočete v režiji Janusza Kice in klasicistični Molièrov Don Juan ali Kamniti gost v režiji Borisa Cavazze, dva režiserska avtorska projekta po delih evropske oziroma slovenske avantgarde, priredba del italijanskih futuristov Jekleni piščanci v režiji Vita Tauferja in priredba Grumove ekspresionistične drame in Grumovih drugih del Goga, čudovito mesto v režiji Sebastijana Horvatova, in sveža odrska interpretacija ene osrednjih slovenskih modernih dram, Smoletova Antigona, ki bo nastala v režiji Jaka Andreja Vojevca. V okviru programa za otroke nastaja v sodelovanju z Mini teatrom iz Ljubljane obnovitev njihove kultne uprizoritve Janko in Metka v režiji Roberta Waltla.

V novi sezoni bodo v Drami SNG Maribor znova uvedli pogovore o predstavah, ki jih bo vodila znana mariborska publicistka in univerzitetna profesorica Vesna Vuk Godina.

»Klasično dramsko gledališče je most med preteklostjo in sedanjostjo, in sicer tako, da prenaša kolektivni spomin oz. izkušnje in spoznanja prejšnjih generacij današnjemu gledalcu in mu s tem daje vedeti, da so problemi življenja in civilizacije nekaj, kar je obstajalo že mnogo pred nami in bo tudi za nami, da so ključna vprašanja bivanja večna prav zato, ker se nanj nikoli ne da zadovoljivo odgovoriti,« je povedal umetniški vodja Drame Vili Ravnjak.

***

Novo sezono Opere in Baleta začenja Puccinijeva opera La Bohème pod taktirko Marka Letonje in v režiji Janusza Kice. Sledi romantični balet Giselle, ki ga bosta pripravila koreograf Rafael Avnikjan in angleška dirigentka Alice Farnham. Operna predstava La bella Opera je zamišljena kot večer najlepših opernih odlomkov, ki jih bo povezovala igriva in humoristično obarvana zgodba, dirigiral bo priznani brazilski dirigent Luiz Fernando Malheiro. Sledi Verdijeva opera Moč usode. V koprodukciji z baletom Opere iz Gradca bosta v baletnem večeru na odru dve različni predstavi. Koreografijo za graški baletni ansambel bo pripravil Edward Clug, koreografijo mariborskega baletnega ansambla pa bo prevzel direktor baleta graške Opere Darrel Toulon. Sezono zaključuje Gounodova opera Roméo et Juliette.

»Program operne sezone 2010/2011 smo zastavili v uprizarjanju novih opernih uspešnic in v postavljanju repertoarja, ki ga mora imeti vsaka dobra operna hiša. Še naprej se bomo posvečali iskanju umetniško ambicioznejših uprizoritev in skušali mariborsko Opero postaviti na zemljevid mednarodnega opernega dogajanja,« je povedal umetniški vodja Opere in baleta Janko Kastelic.

***

Cikel Simfoničnega orkestra SNG Maribor bo zaznamoval raznovrsten repertoar skladateljev različnih evropskih držav (Italije, Francije, Avstrije, Madžarske …), ki bo vključeval simfonična dela železnega repertoarja, hkrati pa bo usmerjen v odkrivanje novih skladb in glasbenih del, ki so v Sloveniji le redko slišana ali pa sploh še niso bila izvedena.

Program komornih koncertov bo glasbeno zelo raznolik, saj želi ponuditi kvaliteten in zanimiv repertoar, ki bo domačim solistom ponuja priložnosti, da skupaj muzicirajo in prikažejo svoje glasbene sposobnosti. V okviru cikla Plus pa bodo nastopili tudi zagrebški pihalni kvintet Busina Brass, svetovno znani dunajski godalni kvartet Aron ter mladi, mednarodno priznani kontratenorist Max Emanuel Cenčič.

Vpis abonmajev za prihajajočo sezono se v Slovenskem narodnem gledališču Maribor za dosedanje abonente začenja 7. junija, novi abonenti pa se lahko vpišejo od 14. do 25. junija. Ob tradicionalni ponudbi abonmajev Drame, Opere in Baleta, Simfoničnega cikla ter cikla Plus letos prvič razpisujejo abonma Drama Otroški, s katerim želijo gledališko umetnost na zabaven način predstaviti najmlajšim, in abonma Drama Plus, ki je sestavljen iz dramskih uspešnic, ki navdušujejo občinstvo v polnih dvoranah v matični hiši in na gostovanjih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-repertoarja-drame-opere-in-baleta-sng-maribor-za-sezono-2010-2011