Na Bitefu predstava ljubljanske Drame Ali: Strah ti poje dušo

Avtor: STA

V Beogradu poteka 53. mednarodni gledališki festival Bitef. V osrednji tekmovalni program festivala je bila uvrščena predstava SNG Drama Ljubljana Ali: Strah ti poje dušo v režiji Sebastijana Horvata, ki je po ponedeljkovi predpremierni beograjski uprizoritvi doživela večminutne stoječe ovacije, drevi pa bo na sporedu še slavnostna premiera.


Foto: Peter Uhan

Predstava je gledališka adaptacija znamenitega Fassbinderjevega filma Vsi drugi se imenujejo Ali. Za oder je film priredil dramaturg Milan Marković Matthis, režijo podpisuje Horvat. Zgodba, umeščena v 70. leta minulega stoletja v Nemčiji, razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezni na družbenem robu. Glavna lika ljubezenske zgodbe sta 40-letni Maročan El Hedi ben Salem M'Barek Mohammed Mustafa, ki ga - kot večino delavcev iz njegove države - kličejo Ali, in 60-letna vdova Emmi, ki se preživlja kot čistilka.

"Emmi in Ali le s tem, da sta skupaj, žalita celotno okolico. Emmi in Ali sta srečna, ko sta sama, toda strupeni okolici ne moreta ubežati. Zgodba se poigrava z žanrom melodrame, toda tisto, kar jo preveva, je tihi obup. Sreča ni zmeraj zabavna," je ob predstavi o pomembni vlogi družbe in njenega sprejemanja vseh oblik drugačnosti v uprizoritvi razmišljal Horvat.

V predstavi igrajo Nataša Barbara Gračner, Iztok Drabik Jug, Eva Jesenovec, Tamara Avguštin, Saša Mihelčič, Barbara Žefran, Mitja Lovše, Borut Doljšak, Damjana Černe, Vojko Zidar in Gregor Podričnik.

Beograjska predpremiera "Alija" se je zaključila z bučnim aplavzom in več minut trajajočimi stoječimi ovacijami. Nocojšnjo slavnostno premiero pa bodo poleg festivalskih žirij in medijskih predstavnikov številnih držav obiskali tudi nekateri selektorji uglednih tujih festivalov, so sporočili iz ljubljanske Drame. Dodali so, da beograjski izvedbi uprizoritve spremlja izjemno zanimanje domačih in tuji obiskovalcev. Predstavi sta namreč že nekaj časa razprodani.

Tudi letošnji Bitef je zasnoval umetniški direktor Ivan Medenica, ki že nekaj sezon uspešno nadaljuje bogato dediščino svojih festivalskih predhodnikov; režiserke in utemeljiteljice Bitefa Mire Trailović, njenega sodelavca in dolgoletnega naslednika Jovana Ćirilova in številnih drugih, ki so utirali Bitefu pot med največje in najpomembnejše evropske gledališke festivale, piše v sporočilu za javnost.

Začetna razmišljanja Medenice o programskem okviru 53. Bitefa so navdihnila spraševanja, ki so se porajala že na 52. Bitefu: ali nam lahko gledališče v teh kompleksnih časih, v katerih živimo, sploh še lahko nudi uteho in upanje.

"To vprašanje se mi je globoko vtisnilo v misli, premleval sem, kako bi lahko k temu prispeval Bitef, ne da bi zašel v smer naivnega optimizma. Letošnje festivalsko geslo tako zveni optimistično, po naslovu pesmi Beti Đorđević Počnimo ljubav iz početka, in je hkrati poziv k temeljiti obnovitvi humanističnih vrednot, na katerih naj bi temeljila družba, skozi različne gledališke oblike," je po sporočilu iz Drame ob letošnji izdaji dejal Medenica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-bitefu-predstava-ljubljanske-drame-ali-strah-ti-poje-duso