Na Linhartovem srečanju tudi letos sedem tekmovalnih predstav

Avtor: STA

V Postojni se bo v četrtek začelo 58. Linhartovo srečanje, na katerem bo predstavljen izbor najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav, nastalih letos in lani. V tekmovalni program se je uvrstilo sedem najbolj celovitih predstav, ki se bodo potegovale za matičke, ki jih bodo podelili ob zaključku festivala v soboto zvečer.


Foto: Pixabay

Za nastop na vodilnem festivalu ljubiteljskega gledališča so si selektorji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) ogledali 111 predstav iz Slovenije in zamejstva. Od teh se jih je po izboru regijskih selektorjev 20 uvrstilo v najožji izbor, izmed katerih je državna selektorica Ana Ruter izbrala sedem tekmovalnih.

V Kulturnem domu v Postojni bodo tako tekmovali Gledališče 2B iz Bohinjske Bistrice s predstavo Čakajoč na Godota in Studio A iz Slovenj Gradca z Igro, ki sta nastali na osnovi tekstov Samuela Becketta. Teater JJ iz Notranjih Goric bo tekmoval s predstavo Arzenik in stare čipke Josepha Kesselringa, Hlodi iz Trzina s predstavo Blaznost igre Nebojše Pop Tasića, Gledališka šola ONinMe iz Ljutomera z Babjim parlamentom Arthurja Kopita, Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dvajset jeznih mož Reginalda Rosea, Umetnost v Gibanju iz Hiše kulture Celje pa z monodramo Kaj bi, che bi? Nuše Komplet Peperko.

V spremljevalnem programu bo na sporedu predstava MAUS Arta Spiegermana v izvedbi Gledališke šole Prve Gimnazije Maribor, zmagovalka Festivala Vizije 2019, predstava češkega Divadlo V.A.D. z naslovom Valerie in teden čudes, ki jo je direktor festivala Matjaž Šmalc označil za "vrhunski kabaret z živo glasbo", in okrogla miza.

Kot sta na današnji novinarski konferenci dejala Šmalc in selektorica Ana Ruter, letošnji izbor spet dokazuje, da se je v Sloveniji v zadnji desetih letih izoblikovalo kakšnih 30 vrhunskih ljubiteljskih skupin, ki se dokaj redno uvrščajo na Linhartovo srečanje.

Po besedah selektorice je značilnost letošnjega izbora zelo dober, raznolik nabor besedil, od klasikov do slovenskih avtorjev, obenem pa je po dolgem času na sporedu spet monodrama. Predstave odlikuje tudi "nekaj vrhunskih igralskih kreacij", zato selektorica meni, da bo imela žirija v sestavi igralec Janez Škof, dramaturginja Ana Perne in režiser Jure Novak izredno težko delo. Še ena značilnost je, da so vsi režiserji profesionalni gledališčniki.

V oceni pomena Linhartovega srečanja za slovenski prostor je Šmalc dejal, da festival identificira dobre skupine ter jim da možnost predstavitve in strokovnih povratnih informacij. "Žlahtni stranski produkt tega izobraževalnega sistema je Linhartovo srečanje, ki predstavi najboljše v ljubiteljskem gledališču, saj si na enem mestu lahko ogledamo presežke. V zadnjih letih pa si festival ogledajo tudi organizatorji abonmajev, s čimer dobijo gledališke skupine nove možnosti sodelovanj v Sloveniji in tujini."

Slovesno odprtje festivala bo v četrtek zvečer, ko bodo podelili Linhartova priznanja. Linhartovo plaketo za leto 2018 bo prejela lutkarica in mentorica lutkovne vzgoje Irena Rajh, Linhartove listine pa igralec Gledališča Toneta Čufarja Ivan Berlot, dolgoletna gledališka mentorica na OŠ Trbovlje Alma Knaus in Teater POZITIV iz Ljubljane kot eno najvidnejših mladinskih gledališč na Slovenskem.

Organizator srečanja JSKD festival že štirinajsto leto zapored pripravlja v sodelovanju z občino Postojna, ogled predstav pa je brezplačen.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-linhartovem-srecanju-tudi-letos-sedem-tekmovalnih-predstav