Zgodbe iz Dunajskega gozda odpirajo sezono novogoriškega gledališča

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica bo nocoj na velikem odru začelo novo sezono s premiero predstave Zgodbe iz Dunajskega gozda. Igro, za katero je avtor Ödön von Horvath navdih črpal iz tradicionalnega dunajskega modela ljudske igre, je režiral Primož Ekart.


Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Zgodbe iz Dunajskega gozda naj bi bila romantična zgodba, dejansko pa v grenki satiri vladajo neumnost in surovi nagoni. Naslov je povzet po slavnem Straussovem valčku, ki izraža brezskrbnost in lahkotnost, toda avtor je izpisal mračnejšo podobo "zlate" Avstrije v 30. letih prejšnjega stoletja, to je v obdobju nacizma.

"Tekst je takorekoč klasika, v svoji kompleksnosti ni enoznačen. Užitek ga je odpirati in razkrivati njegove različne plasti. Nismo ga aktualizirali, pač pa smo ga dovolj razprli, da se lahko povezuje z današnjim časom," je na torkovi novinarski konferenci povedal Ekart.

Zgodba govori o strahu, pogumu in neumnosti. "Pogum, ki ga glavni lik, mlada ženska, pokaže, ko je ob doživetju prve ljubezni pripravljena odvreči, odsekati vse spone sveta, ki jo težijo. Svet, ki jo stiska, je svet moških," je še poudaril Ekart.

Dramaturginja predstave Simona Hamer je povedala, da se v opusu Ödöna von Horvatha pojavljajo predvsem fašizem, nacionalizem, vzpon desnice, gospodarska kriza, socialna neenakost, ženska v represivnem družinskem in družbenem sistemu; teme torej, ki se pojavljajo skozi vsa njegova dela.

"Teme, ki jih odpira, so danes še vedno aktualne, tako kot so bile v 30. letih prejšnjega stoletja. Prinaša pa tudi izjemno plejado različnih likov, ki imajo tipske, celo stereotipne lastnosti, ki nudijo igralcem izjemni užitek, nam pa možnosti večkratne identifikacije z njimi," je še dejala dramaturginja.

Ljudska igra temelji na vsakodnevnih, mogoče celo banalnih situacijah in na likih, ki jih je avtor izbrskal iz množice malomeščanov, proletarcev, nekih slehernikov, ki redko stopijo na oder. Ena izmed velikih odlik Horvathovega pisanja je v tem, da ni pokroviteljski, nič kaj romantičen pri predstavljanju likov, pusti jih v vsej živosti in mesenosti, da sami zaživijo.

V Zgodbah iz Dunajskega gozda bodo zaigrali Jure Kopušar, Helena Peršuh, Teja Glažar, Jernej Čampelj, Marjuta Slamič, Peter Harl, Blaž Valič, Miha Nemec, Nataša Keser, Gorazd Jakomini, Dušanka Ristić, Andrijana Boškoska Batič, Andrej Zalesjak, Žiga Saksida in Jože Hrovat. V uprizoritvi je tudi skupina mladih z Goriškega, ki igrajo množico.

Scenografija je bila tokrat zaupana Vasiliji Fišer, kostume je oblikovala Belinda Radulović, glasba pa je delo Davorja Hercega.

Premiera na velikem odru SNG Nova Gorica bo ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zgodbe-iz-dunajskega-gozda-odpirajo-sezono-novogoriskega-gledalisca