MGL uvaja sezono o skrivnostih s predstavo Sedem dni v režiji Divjaka

Avtor: STA

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo drevi v novo sezono, posvečeno skrivnostim, vstopili s krstno uprizoritvijo Sedem dni v režiji Žige Divjaka in dramaturgiji Katarine Morano. Drama po besedah Barbare Hieng Samobor prinaša izjemno natančen portret današnjega sveta, ki je "okrutno precizen in obenem diskreten".


Foto: Peter Giodani

V drami Sedem dni je sedem prizorov naslovljenih po dnevih v tednu, vsak dan pa določa situacija med različnimi posamezniki, s katero se lahko vsak gledalec vsaj malo poistoveti. Med drugimi gre za zgodbe mladega para v iskanju stanovanja, brezposelnih, ki skušajo preživeti kot maskote v trgovskih centrih, ter brata in sestre, ki sta peljala mamo v dom za ostarele.

Ravnateljica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor je na torkovi novinarski konferenci dejala, da sta dramaturginja Katarina Morano in Divjak za MGL ustvarila eno najboljših dramskih predlog, kar jih je prebrala v minulih letih.

Za svojo prvo uprizoritev, nastalo v institucionalnem gledališču Človek, ki je gledal svet (Slovensko mladinsko gledališče - SMG) je Divjak leta 2017 na Borštnikovem srečanju prejel nagrado za najboljšo režijo, lani pa je bila na Borštniku koprodukcija SMG in Maske z naslovom 6 v njegovi režiji razglašena za najboljšo uprizoritev v celoti. Z dramaturginjo Katarino Morano že več let stalno sodelujeta, tokrat pri predstavi o "sedmih trenutkih, ki sodu počasi izbijajo dno".

Divjak je besedilo označil za intimen prerez današnjega časa, ki generira veliko osamljenosti in izgubljenosti. To je tudi motiv, okoli katerega se vrti vseh sedem zgodb, v katerih se protagonisti zdijo osamljeni, nezmožni povezave s ciljem spremeniti stvari, v resnici pa vsi bijejo podoben boj. "V vseh nas v resnici tli želja po spremembi, po bolj izpopolnjujočem življenju," je menil režiser.

Po dve ali celo tri vloge v predstavi Sedem dni igrajo člani ansambla MGL Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Mojca Funkl, Ajda Smrekar in Lotos Vincenc Šparovec, ki se jim je kot gost pridružil Iztok Drabik Jug. Za likovno podobo predstave so poskrbeli scenografka Barbara Kapelj, kostumografka Tina Pavlović, avtor videa Domen Martinčič in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos, avtor glasbe je Blaž Gracar.

Po nocojšnji premieri bo družba medijskih vsebin Dnevnik podelila nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v minuli sezoni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mgl-uvaja-sezono-o-skrivnostih-s-predstavo-sedem-dni-v-reziji-divjaka