Performansa slovenskih umetnic na odprtju razstave Ekstravagantna telesa v Zagrebu

Avtor: STA

V zagrebškem Tehniškem muzeju Nikole Tesle bodo danes odprli 5. trienalni festival Ekstravagantna telesa, ki bo v znamenju ekstravagantne ljubezni. Odprtje bosta zaznamovali slovenski umetnici Maja Smrekar s performansom K-9_topologija: Hibridna družina in Betina Habjanič s performansom Ljubezenski akt - pogrebni sprevod.


Foto: Pixabay

Na festivalu Ekstravagantna telesa: Ekstravagantna ljubezen bo nastopilo več kot 30 mednarodno priznanih umetnikov, ki na festivalsko problematiko odgovarjajo z interdisciplinarnimi, interaktivnimi in prostorskimi instalacijami, pa tudi z video posnetki, fotografijami, umetniškimi knjigami, manifesti, predavanji in performansi, so napovedali na spletni strani biroja za sodobne umetniške prakse Kontejner, ki je organizator mednarodnega festivala Ekstravagantna telesa.

Kot so dodali, je ekstravagantna ljubezen tista, ki na površje prinaša nove perspektive ljubezni. Ekstravagantna ljubezen je tista, ki prevprašuje, kaj pomeni imeti rad drugega, svoje okolje ali sebe, ko se rešimo pričakovanj, ki jih zastavlja družba, ter globalno in lokalno okolje. Usmerja pogled v prihodnost, "ki jo že živimo, ter ruši pričakovanja in gradi nove ideje o romantični ljubezni, družini in prijateljstvu", še piše na festivalski strani.

Maja Smrekar bo svoj znani performans, v katerem se ukvarja s teorijo preobrazbe v žival ter z razmišljanji o družbeni in ideološki instrumentalizaciji ženskega telesa in dojenja, izvedla drevi v dvorani pet zagrebškega tehniškega muzeja, so napovedali organizatorji. Performans o vzporedni evoluciji razmerij med človekom in psom bo na sporedu festivala vsak dan do nedelje.

"V sklopu festivala bom nekaj dni začasna 'mama' mladičem psov v sodelovanju z združenjem za blaginjo in zaščito živali Indigo, a mladičev ne bom dojila," je napovedala dobitnica nagrade Prešernovega sklada v pogovoru za Jutarnji list.

Druga slovenska umetnica, Betina Habjanič bo na festivalu nastopila zgolj danes, prav tako v prostorjih zagrebškega tehniškega muzeja. S svojim performansom, med katerim bo med drugim šivala truplo prašiča, opozarja na sodobno potrošniško kulturo, ki je posledica antropocentričnega razumevanja sveta, v katerem se etika rastlin, živali in ljudi utemeljuje skozi funkcionalizem prehranske verige, so med drugim zapisali organizatorji.

Zagrebškemu občinstvu se bo predstavila tudi norveška umetnica Zane Cerpina s Knjigo ljubezenskih ugrizov. Njen umetniški medij je koža partnerja, ki ga že tri leta grize in ugrize fotografira. V fokusu umetnice so ljubezen in skrb, a tudi želja in potreba, da bi ugriznila.

Med izvajalci so izpostavili tudi srbskega avtorja Branka Miliskovića, ki združuje kabaret, opero, gledališče, fotografijo in film ter se naslanja na zgodovinske, pogosto politične dogodke, da bi zastavljal vprašanja o občutku kolektivnega in univerzalnega spomina, kot bo to v njegovem performansu Pesem vojaka na straži (Lili Marlen tretje svetovne vojne).

Napovedani so tudi performansi Adama Zaretskyjega in Nicka Zhuja iz ZDA, Julischke Stengele iz Avstrije, Roce Canibal iz Španije ter vrste hrvaških avtorjev, kot sta Siniša Labrović in Josip Pino Ivančić.

Ekipo kustosov festivala vodi znani norveški kustos Stahl Stenslie, članici pa sta Klara Petrović in Luja Šimunović s Hrvaške. Festival bo do 10. oktobra potekal tudi v Splitu in na otoku Korčula.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/performansa-slovenskih-umetnic-na-odprtju-razstave-ekstravagantna-telesa-v-zagrebu