V Kranju premiera Vojnovićevega Rajzefiberja

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj bo drevi ob 19.30 premiera krstne uprizoritve drame Gorana Vojnovića Rajzefiber, ki so jo kranjski gledališčniki ustvarili v koprodukciji s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje. Dramo režira hrvaška režiserka Anica Tomić, govori pa o migracijah in integraciji.


Foto: Nada Žgank

Kot so na novinarski konferenci pred premiero povedali ustvarjalci predstave, Rajzefiber spaja duha časa liberalnega sveta, ki se pretvarja, da teži k solidarnosti in človekoljubju, hkrati pa nas na vsakem koraku od tega odmika. Celjsko in kranjsko gledališče želita z dramo, ki jo je Vojnović napisal po njunem naročilu, spregovoriti o odnosu do migracij in migrantov ter njihove integracije.

"Ključno se mi zdi, da se ne ukvarjamo z njimi, ki prihajajo, ampak z nami, ki smo tu, ki bodisi sprejemamo bodisi ne sprejemamo, ki se predvsem zaradi vsega, kar se nam dogaja, spreminjamo," je o besedilu povedal Vojnović in dodal, da odpira prostor razmisleka, "da se zazremo vase in ugotovimo, kje smo in kakšne posledice je to, kar se zadnja leta dogaja, pustilo na nas".

"Ne gre za to, da kažemo s prstom na te ali one, temveč da se malo ustavimo in predihamo ta zrak, to zatohlost, ki smo jo ustvarili in ki se je napolnila z vsemi mogočimi strahovi, predsodki in zgodbami, ki so bolj ali manj lažne," je o sporočilu drame spregovoril avtor.

V drami je Saša prisiljen skrbeti za svojo bolno mamo. Dodatno pomoč zanjo mu najde prijateljica Daša, ki iz begunskega centra pripelje mlado iraško begunko. Čeprav je Saši skrb za mamo odveč, mu služi kot izgovor, zakaj se ne more pridružiti punci, ki je odšla na študij v London. Sanje o boljšem življenju v tujini se hitro razblinijo z njegovim spoznanjem, da bo tam za vedno tujec, da je tujina svet izločencev, tesnobe, osamljenosti in neprilagojenosti.

Uprizoritev, ki bo v Celju premiero doživela 4. oktobra, je nastala v sodelovanju celotne ekipe v procesu vaj. V njej nastopajo Aljoša Ternovšek, Lučka Počkaj, Miha Rodman, Tanja Potočnik, Lina Akif, Ciril Roblek in Tarek Rashid.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranju-premiera-vojnovicevega-rajzefiberja