Matej Kejžar v novi predstavi preizprašuje pomen ponavljanja

Avtor: STA

V sklopu 8. festivala radikalnih teles Spider bo zvečer na Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom premiera plesne predstave koreografa Mateja Kejžarja z naslovom Languagesausage-Languagesausage-Languagesausage (LSLSLS). Kejžar v svoji novi predstavi preizprašuje pomen ponavljanja ter išče vzporednice med plesom in jezikom.


Kejžar, ki je v preteklih letih oblikoval svoj umetniški pristop v smeri emancipirane oblike plesa, predvsem z zadnjim delom Dance, ki je bilo vključeno v Beneški mednarodni umetniško-arhitekturni festival 2018, ta pristop razvija tudi skozi LSLSLS, piše v festivalskem katalogu.

Izhodišče predstave je ponovitev. "LSLSLS poseže po destabiliziranem okolju. Je upodobitev napetosti. Razkriva pogoje za potrebno spremembo. Ponavljanje pošlje v akcijo - kot tehnični pristop v sferi avdiovizualnih medijev. Medtem ko na eni strani podoba plesa lahko sproži misli, po drugi strani besede in zvok ustvarjajo podobe. LSLSLS je odprto okno, ki lahko naredi neskončne procese te napetosti vidne. Prostor napolni z besedami, gibi in zvokom ter s tem, ko pri gledalstvu sproža določene reakcije, predstavlja izziv," so zapisali ustvarjalci predstave.

Po Kejžarjevih besedah naslov predstave lahko za koga zveni cinično, "lahko celo zaboli", meni avtor, ki so ga pri ustvarjanju dela zanimale sestavine znotraj t. i. jezikovne klobase. Opozarja na manipulativnost jezika kot orodja. "Današnji čas je povezan z močjo manipulacije jezika, pri čemer ni pomembna vsebina, ki se skriva za jezikom," je povedal Kejžar.

Obenem se je Kejžar spraševal, kako v ples, ki je, tako kot jezik, abstrakten, vstopajo gledalci. Kako predstavo s svojim čuti in čustvi doživljajo oni, kaj se pri tem ponavlja, katere so sestavine te t.i. jezikovne klobase, je pojasnil.

Predstava, v kateri Kejžar z Mikaelom Marklundom iz Švedske tudi pleše, je nastala v produkciji Pekinpaha in partnerjev, kot so P.A.R.T.S. Summer Studios in Španski borci.

Predstava je del festivala Spider, ki javnost med drugim skozi sodobnoplesne prakse sooča z nekonvencionalnimi pristopi in diskurzi ter z novimi, hibridnimi žanri. Festival, ki se je začel v sredo s performativnim koncertom WWWWWWW švedske bobnarke, koreografinje in performerke Stine Fors, se bo sklenil s šesturnim performansom Belgijcev The Monastery z naslovom Stanje Bardo, med katerim plesalci, lahko pa tudi gledalci, vršijo obred pokopa in ob tem prevprašujejo koncept radikalnosti telesa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matej-kejzar-v-novi-predstavi-preizprasuje-pomen-ponavljanja