Na 52. lutkovnem festivalu v Zagrebu tudi ljubljanski in mariborski lutkarji

Avtor: STA

Na 52. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč (PIF) v Zagrebu se bodo predstavili gledališča in skupine iz osmih držav, med njimi bosta lutkovni gledališči iz Ljubljane in Maribora. Od danes do 19. septembra se bo v tekmovalnem programu zvrstilo 14 predstav, pripravili so tudi bogat spremljevalni program.


Foto: Arhiv LGL

Festival bo drevi v kulturnem centru Travno odprla predstava Neustrašni Jakov Lutkovnega gledališča Zadar. Festivalsko dogajanje se je začelo že v četrtek z delavnicami in razstavami.

Organizatorji kot največjo novost letošnjega festivala izpostavljajo lokacijo v predoru Grič, ki je bil v središču Zagreba zgrajen med drugo svetovno vojno kot zaklonišče. Prvo predstavo bo v nedeljo tam izvedlo Lutkovno gledališče Ljubljana.

Ljubljanski lutkarji bodo izvedli Seanso Bulgakov. Predstava je bila premierno uprizorjena kot zaključni del Vražjega triptiha v okviru predstave Mojster in Margareta po romanu Mihaila Bulgakova, zdaj je na sporedu kot samostojna enota. Režiser in avtor priredbe je Matija Solce, predstava pa je namenjena starejšim od 14 let. "Predstava v svoji fragmentarnosti ter ritmičnosti besed, gest in zvokov združuje asociacije na današnji svet in tragično plat vsakega posameznika ter njegovih težav, strahov in želja," piše na spletni strani festivala.

Prav tako v nedeljo bodo ljubljanski lutkarji za najmlajše občinstvo uprizorili predstavo Nasvidenje avtorice in režiserke Jasne Vastl. Lutkovna miniaturka o minevanju je nastala po slikanici švedskega pisatelja Ulfa Nilssona Zbogom gospod Muffin. Odigrali jo bodo v zagrebškem kulturno-informativnem centru (Kic).

V ponedeljek se bo predstavilo še Lutkovno gledališče Maribor z zvočno pravljico Snežna kraljica po motivih Hansa Christiana Andersena. Predstavo je režiral Tin Grabnar, s soavtorico Nino Šorak pa sta združila namizne lutke, pripovedovanje in zvočno gledališče.

Mariborsko predstavo je zaradi animacije zvoka izpostavila tudi selektorica uradnega programa 52. festivala PIF Livija Kroflin. Kot inovativne lutkovne predstave je med drugim omenila italijansko Pop up, risani fosil v izvedbi Teatro delle Briciole ter izraelsko predstavo Izmišljena zgodba lutkovne šole Bait 9 iz Haife. V tekmovalnem programu so še lutkovne predstave iz Bolgarije, Irana, Rusije in Ukrajine.

Za soboto, 14. septembra, je napovedan tradicionalni festivalski shod v središču Zagreba, s katerim bodo naznanili prihod lutk v mesto. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 19. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-52-lutkovnem-festivalu-v-zagrebu-tudi-ljubljanski-in-mariborski-lutkarji