Ljubljanska Opera v novo sezono z Mozartovo Čarobno piščaljo

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo v sezoni 2019/20 ponudila štiri operne in dve baletni premieri. V.d. ravnatelja Staš Ravter meni, da so zasnovali "ambiciozno in presežkov polno sezono". Prva premiera bo oktobra Mozartova Čarobna piščal, železno delo vseh opernih gledališč. Uradno pa se bo sezona začela v soboto s ponovitvijo Verdijevega Nabucca.


Foto: Mihael Grmek via wikimedia commons

Novo sezono so predstavili danes, ko so pred prizidkom stavbe slavnostno dvignili zastave, s katerimi predstavljajo letošnje novitete. S Čarobno piščaljo, s katero je Mozart naslikal stanje v tedanji razsvetljenski družbi, bo na ljubljanskem opernem odru debutiral režiser Jaša Koceli. Druga operna premiera bo Devica Orleanska Petra Iljiča Čajkovskega, s katero se bo po letošnji Lucii di Lamermoor Gaetana Donizettija ponovno predstavil režiser Frank Van Laecke.

K režiji tretje premiere, Verdijeve Luise Miller, je v.d. umetniškega vodje opere Branko Robinšak povabil dolgoletnega intendanta Deželnega gledališča v Salzburgu Lutza Hochstraateja. Zgodba o žrtvovanju lastne sreče po njegovih besedah dolgo časa ni bila uprizorjena v Ljubljani, nazadnje pa jo je občinstvo lahko videlo leta 2003 v koncertni obliki.

Zadnja operna premiera bo združila italijanski veristični operi Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija in Glumači Ruggiera Leoncavalla. Pripravil ju bo Manfred Schweigkofler, ki je pred leti v Ljubljani režiral Renske nimfe Jacquesa Offenbacha. V vseh bo nastopil predvsem domači operni ansambel, dirigenti bodo Jaroslav Kyzlink, Simon Krečič, David Švec in Marc Tardue.

Na baletni repertoar so po besedah v.d. umetniškega vodje Petarja Đorčevskega uvrstili neoklasični balet Veliki Gatsby koreografa Lea Mujića in balet Gusar Adolpha Adama v režiji in koreografiji Joseja Carlosa Martineza, umetniškega vodje španskega narodnega baleta v Madridu. Ob tem so kot novost pripravili še skupno operno-baletno premiero Ljubezenski valčki po Brahmsovih valčkih, ki jo bodo izvedli 5. oktobra v koreografiji Lukasa Zuschlaga in drugih.

Predsednika sveta in strokovnega sveta ljubljanske Opere Tomaž Rode in Sonja Kerin Krek sta prepričana, da je program zasnovan z občutkom za operno umetnost in umetnike, ki jo poustvarjajo. Vodja trženja Janez Rozman pa je poudaril, da bo nova sezona tudi v znamenju nekaterih obletnic - 150. ponovitve Hrestača ter 50. ponovitve Nabucca, Carmen in Gorenjskega slavčka.

Obiskovalcem so pripravili različne abonmaje, ki so vezani na letošnje nove uprizoritve. Ena od možnosti je tudi abonma, pri katerem je mogoče določiti šest predstav po izbiri, vključno s ponovitvami iz preteklih sezon.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-opera-v-novo-sezono-z-mozartovo-carobno-piscaljo